2011-04-22

Rozwiązanie konkursu i czekoladowy mazurek.

Tym razem bez dłuższych wstępów (nie chcę Was odciągać od świątecznych przygotowań) - dwie Hotchospoon powędrują do Dominiki P. - proszę o kontakt mejlowy i adres do wysyłki. Losowanie odbyło się metodą domową (karteczki), a 'sierotką' był P. ;) :)
Wszystkim dziękuję za komentarze - w trakcie lektury zjadłam pół tabliczki gorzkiego Lindta z suszonymi jagodami i narobiłam sobie smaku na parę innych czekolad, o istnieniu których nawet nie wiedziałam.


Tegoroczny mazurek nie mógł oczywiście inny niż czekoladowy, chociaż po głowie chodziło mi parę przepisów w stylu retro / vintage m.in. przepis na mazurek z mąką z chleba razowego, który znalazłam w rodzinnej przedwojennej książce kucharskiej (na pewno o niej napiszę prędzej czy później :)).
Jeśli tylko zdążę to jutro pojawi się jeszcze przepis na drożdżową babę migdałową i brioszki, które idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie.



Mazurek czekoladowy
inspirowany Mazurkiem kajmakowym z Kwestii smaku

przepis na formę o wymiarach 28 x 23cm (mierzone po dnie)

kruche ciasto ucierane (czekoladowe):

150g miękkiego masła
1 żółtko
40g cukru pudru
160g mąki pszennej tortowej
80g mąki ryżowej pełnoziarnistej*
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu

Masło i cukier utrzeć mikserem aż masa będzie gładka, puszysta i jasna. Dodać żółtko, zmiksować do połączenia składników. Do masy przesiać mąki, kakao i cynamon, miksować przez chwilę lub wygniatać ręką do połączenia składników w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 160°C.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć ciasto i rozwałkować w formie używając drugiego arkusza papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Jeśli nie mamy wałka, który zmieści się w formie, wyjąć papier z formy, a po rozwałkowaniu przełożyć do formy i przyciąć nożem do kształtu.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź z formie. Uważnie wyjmij z formy (najlepiej na 4 ręce, podnosząc papier do pieczenia z obu stron) - mazurek jest bardzo kruchy.

masa czekoladowa:

puszka mleka skondensowanego słodzonego (np. Gostyń, 533g)
1 łyżka miodu
4 łyżki masła
50g dobrej gorzkiej czekolady

Do rondla z grubym dnem wlej mleko skondensowane, miód i masło. Dobrze wymieszaj,  a następnie podgrzewaj na bardzo małym ogniu przez 8 - 10 minut, mieszając cały czas, by masa się nie przypaliła. Gdy masa zgęstnieje** i zmieni kolor na jasno brąz / słomkowy, zdejmij ją z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj aż do rozpuszczenia.

Na ostudzony spód wyłóż masę i udekoruj bakaliami. Świetnie pasują suszone śliwki, żurawiny, a kokos tworzy piękny kontrast kolorystyczny. Klasycznie mogą to być również orzechy - np. posiekane laskowe (mazurek niczym nutella? :) ). Pozostawić do zastygnięcia, mazurek można kroić już po 30 minutach.


* możną ją kupić w delikatesach takich jak Bomi, Piotr i Paweł czy w sklepach bio / ekologicznych. Ma wyjątkowy lekko słodki aromat, którego nie zastąpi inna mąka. Ciasto wyjdzie też jeśli użyjemy mąki ziemniaczanej czy kukurydzianej, jednak smak będzie inny.
** z cennych uwag Asi:
"Gdyby masa bardzo zgęstniała podczas gotowania i trochę przywarła przy dnie i na bokach rondelka (ale nie przypaliła się!), obdrapać łyżką całą masę i wymieszać. Gotować jeszcze dłużej mieszając aż masa zmieni kolor. Jeśli po ugotowaniu masy będą w niej jeszcze grudki, wystarczy przetrzeć ją przez sito."

12 comments:

  1. Mmmmm - wygląda przepysznie :)

    --
    http://paulinakolondra.pl/blog

    ReplyDelete
  2. Gratuluję i trochę zazdroszczę ;). Przedostatnie zdjęcie- cudne.
    Zaintrygował mnie ten mazurek z mąką z chleba razowego, mam nadzieję, że kiedyś do tego przepisu wrócisz.

    Słodkich świąt !

    ReplyDelete
  3. bardzo smakowity mazurek :)
    Zapraszam na moją nową stronę :)

    ReplyDelete
  4. ja w tym roku zakochałam się w mazurkach :) Twój pięknie wygląda

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

    ReplyDelete
  5. Ciepłych, rodzinnych, pełnych miłości i nadzieji - i oczywiście - smakowitych Swiąt Wielkanocnych :) Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  6. Misiu, mazurek po prostu cudowny. Zaczynam zalowac, ze w tym roku zadnego nie pieke (problem w tym, ze nie mialby go kto pozniej jesc :)

    Spokojnych i smacznych Swiat!

    ReplyDelete
  7. Wygląda cudownie i tak też pewnie smakuje.! Zapraszam do nas ;) Obserwujemy?

    ReplyDelete
  8. coś jak czekoladowy kajmak - to musi być pyszne!
    za to moje hotchocspoon czekają na degustację. :)

    ReplyDelete
  9. co za pysznosci:) lapie kawaleczek i zmykam:)

    ReplyDelete
  10. Spokojnych, sytych i rodzinnych Swiat Wielkiej Nocy!

    ReplyDelete
  11. Misiu , mazurek jak z obrazka , przepiękny ,a przy okazji Wesołych Świąt

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails