2011-09-15
Razowa szarlotka z owsianą kruszonką.
Szarlotka niewątpliwie się udała, ale w ferworze realizacji marzeń zabrakło mi czasu, by Wam o niej napisać. Poprawiam się i zapraszam na porcję mojej nowej, a już (najbardziej) ulubionej szarlotki.
Na półkruchym cieście, z antonówek i malinówek (czyli jabłek z tzw. starych odmian), z dużą ilością przypraw: utłuczonych w moździerzu goździków, z cynamonem, imbirem i szczyptą angielskiej mieszanki "mixed spice" (czyli suszona skórka pomarańczy, cassia / chiński cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie, kminek). Upiekłam ją na bardzo dużej blaszce, bo lubię bardzo cieniutkie ciasto i dużo jabłek, ale możecie ją zrobić na mniejszej, jeśli wolicie inne proporcje.
Szarlotka razowa z owsianą kruszonką
wyższa szarlotka / więcej ciasta w stosunku do jabłek: blaszka 25x35cm
niższa szarlotka / więcej jabłek, potrzeba podwójnej porcji kruszonki: blaszka 30x40cm
ciasto:
200g mąki pszennej razowej / orkiszowej (typ 1850, 2000)
100g mąki pszennej tortowej / orkiszowej jasnej
40g mąki owsianej (opcjonalne, możecie zastąpić zwykłą mąką lub np. mąką ryżową)
50g (1/4 szklanki) cukru demerara / trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g masła
2 jajka
Mąki, cukier i proszek do pieczenia dobrze wymieszaj. Dodaj masło i połącz składniki siekając je nożem. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto formując z niego kulę. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo. Połóż kulę ciasta na posypanym mąką blacie i uklep ją dłońmi, nadając jej kształt grubego placka, a następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.
nadzienie:
2kg obranych i pokrojonych jabłek (waga po obraniu, przed obraniem ok. 2,5 - 3kg)
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub miodu (lub więcej do smaku, zależy od tego jak kwaśne mamy jabłka)
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków lub 5 goździków utłuczonych w moździerzu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mixed spice (opcjonalnie)
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
Jabłka zasyp cukrem, wymieszaj z przyprawami i w garnku z grubym dnem podgrzewaj na małym ogniu często mieszając aż zmiękną (ale nie będą się rozlatywać). Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę na szarlotkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż rozwałkowanym ciastem. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie przygotuj owsianą kruszonkę.
owsiana kruszonka: (na dużą blaszkę należy przygotować podwójną ilość)
100g miękkiego masła
20g cukru demerara
35g miodu
50g posiekanych drobno orzechów włoskich
50g mąki owsianej (innej ulubionej, zwykła tortowa też jest ok)
100g płatków owsianych
Wszystkie składniki włożyć do miski i dobrze wymieszać / rozetrzeć palcami.
Z piekarnika wyjmij podpieczony spód i wyłóż na niego nadzienie jabłkowe oraz posyp kruszonką. Wstaw ponownie do piekarnika na 30 minut (duża blaszka) do 45 minut (mała blaszką, grubsza warstwa ciasta).
Szarlotkę najlepiej kroi się po dobrym ostudzeniu, a po prostu idealnie na drugi dzień, ale kto by tak długo czekał...Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
owsiana kruszonka podoba mi się najbardziej :D
ReplyDeleteoj udana , to widać , szkoda ,że nie mogę poczuć jak pięknie pachniała i pewnie rewelacyjnie smakowała
ReplyDeletewydaje mi się świetna... Zwłaszcza, że lubię takie zdrowsze wersję tradycyjnych ciast :)
ReplyDeleteswietna jest i swietny pomysl z ta owsiana kruszonka-cos innego :)
ReplyDeletePozdrawiam :)
Wypróbuję, bo wygląda i z pewnością smakuje niesamowicie :D
ReplyDeleteAkurat płatki owsiane mam ;D Tylko jabłka dokupić i mam szarlotkę.
ReplyDeleteRobię w sobotę! :)
ReplyDeleteDzis zakupilam caly kosz jablek i juz wiem co z nich zrobie... dziekuje za inspiracje :)
ReplyDeletepodoba mi się ta korzenna mieszanka do jabłek :)
ReplyDeletechyba bym się zakochała w tej szarlotce, ze zdjęć już wiem że to miłość od pierwszego wejrzenia, jeszcze bym chętnie ją spotkała oko w oko!
ReplyDeletePozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
najbardziej ulubiona.. nie dziwi mnie to, jest przecież taka ładna!
ReplyDeletewygląda obłędnie ;)
ReplyDeletepewnie jest pyszna ta szarlotka...
z całej z pewnościa pysznej szarlotki, najlepsza wydaje się kruszonka :) wypróbowałam - rewelacja! dziękuję za inspirację
ReplyDeletehttp://kocie-smaki.pl/
przepis sprawdzony :) jest wprost fenomenalna! choć przy następnym pieczeniu(a takowe na pewno nastąpi), skłaniałabym się ku mniejszej ilości cukru w cieście. moim zdaniem jabłka + kruszonka dają wystarczająco dużo słodyczy, żeby go ograniczyć.DZIĘKI za przepis!
ReplyDelete