2011-09-15

Razowa szarlotka z owsianą kruszonką.


Szarlotka niewątpliwie się udała, ale w ferworze realizacji marzeń zabrakło mi czasu, by Wam o niej napisać. Poprawiam się i zapraszam na porcję mojej nowej, a już (najbardziej) ulubionej szarlotki.
Na półkruchym cieście, z antonówek i malinówek (czyli jabłek z tzw. starych odmian), z dużą ilością przypraw: utłuczonych w moździerzu goździków, z cynamonem, imbirem i szczyptą angielskiej mieszanki "mixed spice" (czyli suszona skórka pomarańczy, cassia / chiński cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie, kminek). Upiekłam ją na bardzo dużej blaszce, bo lubię bardzo cieniutkie ciasto i dużo jabłek, ale możecie ją zrobić na mniejszej, jeśli wolicie inne proporcje.


Szarlotka razowa z owsianą kruszonką

wyższa szarlotka / więcej ciasta w stosunku do jabłek: blaszka 25x35cm
niższa szarlotka / więcej jabłek, potrzeba podwójnej porcji kruszonki: blaszka 30x40cm

ciasto:

200g mąki pszennej razowej / orkiszowej (typ 1850, 2000)
100g mąki pszennej tortowej / orkiszowej jasnej
40g mąki owsianej (opcjonalne, możecie zastąpić zwykłą mąką lub np. mąką ryżową)
50g (1/4 szklanki) cukru demerara / trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g masła
2 jajka

Mąki, cukier i proszek do pieczenia dobrze wymieszaj. Dodaj masło i połącz składniki siekając je nożem. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto formując z niego kulę. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo.  Połóż kulę ciasta na posypanym mąką blacie i uklep ją dłońmi, nadając jej kształt grubego placka, a następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

nadzienie:

2kg obranych i pokrojonych jabłek (waga po obraniu, przed obraniem ok. 2,5 - 3kg)
1/4 szklanki cukru trzcinowego lub miodu (lub więcej do smaku, zależy od tego jak kwaśne mamy jabłka)
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków lub 5 goździków utłuczonych w moździerzu
1/2 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki mixed spice (opcjonalnie)
2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej

Jabłka zasyp cukrem, wymieszaj z przyprawami i w garnku z grubym dnem podgrzewaj na małym ogniu często mieszając aż zmiękną (ale nie będą się rozlatywać). Na koniec dodaj skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do temp. 200°C. Wyjmij  ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę na szarlotkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż rozwałkowanym ciastem. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie przygotuj owsianą kruszonkę.

owsiana kruszonka: (na dużą blaszkę należy przygotować podwójną ilość)

100g miękkiego masła
20g cukru demerara
35g miodu
50g posiekanych drobno orzechów włoskich
50g mąki owsianej (innej ulubionej, zwykła tortowa też jest ok)
100g płatków owsianych

Wszystkie składniki włożyć do miski i dobrze wymieszać / rozetrzeć palcami.

Z piekarnika wyjmij podpieczony spód i wyłóż na niego nadzienie jabłkowe oraz posyp kruszonką. Wstaw ponownie do piekarnika na 30 minut (duża blaszka) do 45 minut (mała blaszką, grubsza warstwa ciasta).
Szarlotkę najlepiej kroi się po dobrym ostudzeniu, a po prostu idealnie na drugi dzień, ale kto by tak długo czekał...Smacznego!



14 comments:

  1. owsiana kruszonka podoba mi się najbardziej :D

    ReplyDelete
  2. oj udana , to widać , szkoda ,że nie mogę poczuć jak pięknie pachniała i pewnie rewelacyjnie smakowała

    ReplyDelete
  3. wydaje mi się świetna... Zwłaszcza, że lubię takie zdrowsze wersję tradycyjnych ciast :)

    ReplyDelete
  4. swietna jest i swietny pomysl z ta owsiana kruszonka-cos innego :)
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  5. Wypróbuję, bo wygląda i z pewnością smakuje niesamowicie :D

    ReplyDelete
  6. Akurat płatki owsiane mam ;D Tylko jabłka dokupić i mam szarlotkę.

    ReplyDelete
  7. Dzis zakupilam caly kosz jablek i juz wiem co z nich zrobie... dziekuje za inspiracje :)

    ReplyDelete
  8. podoba mi się ta korzenna mieszanka do jabłek :)

    ReplyDelete
  9. chyba bym się zakochała w tej szarlotce, ze zdjęć już wiem że to miłość od pierwszego wejrzenia, jeszcze bym chętnie ją spotkała oko w oko!


    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. najbardziej ulubiona.. nie dziwi mnie to, jest przecież taka ładna!

    ReplyDelete
  11. wygląda obłędnie ;)
    pewnie jest pyszna ta szarlotka...

    ReplyDelete
  12. z całej z pewnościa pysznej szarlotki, najlepsza wydaje się kruszonka :) wypróbowałam - rewelacja! dziękuję za inspirację
    http://kocie-smaki.pl/

    ReplyDelete
  13. przepis sprawdzony :) jest wprost fenomenalna! choć przy następnym pieczeniu(a takowe na pewno nastąpi), skłaniałabym się ku mniejszej ilości cukru w cieście. moim zdaniem jabłka + kruszonka dają wystarczająco dużo słodyczy, żeby go ograniczyć.DZIĘKI za przepis!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails