2011-04-27
Pasztet jajeczno - porowy z łososiem.
Pasztet jajeczno-porowy z łososiem to zdecydowanie mój tegoroczny faworyt jeśli chodzi o potrawy wielkanocne. Po pierwsze za kompozycję smaków (pory duszone na maśle, blanszowany szpinak i łosoś) i po drugie - za prezencję. Bardzo polecam!
Pasztet jajeczno - porowy z łososiem
przepis A. Borowskiej
przepis na jedną keksówkę o długości 25 - 30cm
duży por
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
17 jajek
czubata łyżka bułki tartej
szczypta suszonego rozmarynu lub parę listków świeżego
szczypta ostrej papryki
szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
sól, biały pieprz
10 - 12 dużych liści szpinaku
300g filetu łososia w jednym kawałku (bez skóry)
Por przekrój wzdłuż na pół, dobrze opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój białą i jasno zieloną część w cienkie plasterki. Duś na 2 łyżkach masła ok. 3 minuty, aby lekko zmiękł, przestudź.
Ugotuj na twardo 12 jajek, obierz i gdy ostygną, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Opłukaną natkę posiekaj. Tak przygotowane składniki wymieszaj na jednolitą masę z surowymi jajkami i bułką tartą. Dopraw solą, białym pieprzem, rozmarynem, papryką i gałką muszkatołową.
Dobrze opłukane liście szpinaku zblanszuj albo gotując minutę we wrzątku albo przelewając na sitku dużą ilością wrzątku. Osącz na ręczniku papierowym, a następnie owiń nimi łososia oprószonego pieprzem i lekko posolonego.
Piekarnik nagrzej do 190°C. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż połowę masy, połóż łososia, przykryj pozostałą masą. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz 1h15minut. Gotowy pasztet odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z formy. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Po lewej pasztet z łososia z hiszpańskim młodym wytrawnym sherry fino, po prawej pasztet jajeczno - porowy z łososiem.
Etykiety:
łosoś,
Pasztet jajeczno - porowy z łososiem,
rozmaryn,
ryby,
Wielkanoc
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jej! Wygląda rewelacyjnie...jeżeli tak samo smakuje...:)
ReplyDeleteSuper, zapisuję przepis!
ReplyDeleteBardzo atrakcyjnie wygląda, a smak sądząc po zestawie - wyborny!...:)
ReplyDeletepiękny jest! wspaniałe połączenie smaków... aż mi zapachniało tym aromatem pora i łososia, mniam!
ReplyDeleteFantastyczny! Dzięki za przepis!!!
ReplyDeleteAbsolutne Mistrzostwo w wykonaniu, stylizacji i samej fotografii :) Pzdr Aniado
17 jajek? O matko jedyna! Ale chyba warto... Wyglądają doskonale te pasztety! ;))
ReplyDeletePasztet jajek wart! Będzie w moich planach na majówkowe spotkania towarzyskie :)
ReplyDeleteMisiu! Wspaniały pasztet! Nie będę czekała do następnej Wielkanocy i upiekę go jeszcze przed wakacjami:)
ReplyDeletePozdrawiam!
Aloha! Miło Cię było poznać na Oko w Oko :) Podsłuchałam, że będziesz Zygmuntowi podsyłać jakieś intrygujące zdjęcia z Kwestii Smaków - czy ja też mogę prosić? Ciekawa jestem jakich to efektów Ci się nie udało zreprodukować ;)
ReplyDeleteWygląda wspaniale i na pewno tak też smakuje, z chęcią kiedyś wypróbujemy. Pozdrawiamy
ReplyDelete