2011-04-26

Chleb żytni razowy z miodem i czarnuszką.


Czarnuszka czyli nigella sativa to ostatnio moja ulubiona przyprawa - najchętniej dodałabym ją do wszystkiego, ale na razie ograniczyłam się do eksperymentów z pieczywem i past do chleba (np. marchwiowa pasta z dodatkiem czarnuszki właśnie - pycha).
Czarnuszka nazywana jest także czarnym kminkiem i złotem Faraonów - w Egipicie wierzono, że leczy wszystko oprócz śmierci.
Jej kolor pochodzi od nasion, które mają korzenny, lekko gorzki, bardzo aromatyczny smak. Stanowi dobry zamiennik pieprzu dla osób z wrzodami żołądka i problemami z wątrobą, a także jest ziołem leczniczym o szerokim spektrum działania (żółciopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, rozkurczające, wzmacniające odporność).


Razowiec, który chcę Wam przedstawić dzisiaj jest z zaparką czyli  zaparzaną (zalaną wrzątkiem) mąką razową, która sprawia, że chleb ma bardzo "gładką" strukturę i dłużej zachowuje świeżość (tydzień minimum). Chleb mimo, że jest na zakwasie żytnim, w smaku jest słodko - gorzki, dzięki miodowi i czarnuszce. Koniecznie spróbujcie, polecam gorąco!

Chleb żytni razowy z miodem i czarnuszką
inspirowany 80 percent sourdough rye Jeffrey'a Hamelmana

przepis na jeden duży bochenek pieczony w keksówce 10x20cm lub prostokątnej formie 12x18cm (mierzone po dnie)

zaczyn:
160g mąki żytniej razowej (typ 2000)
130g wody
1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 10 - 12h wcześniej)

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12h w temperaturze pokojowej (21°C).  Przed dodaniem pozostałych składników do sfermentowanego już zaczynu odejmuję jedną łyżkę, które dokarmiam i używam do następnego chleba.

zaparka:
90g mąki żytniej razowej
120g wrzącej wody

Mąkę zalać wrzącą wodą, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 12h.

ciasto właściwe:
cały zaczyn
zaparka
100g mąki żytniej razowej
100g mąki pszennej chlebowej
110g wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka miodu
1 łyżeczka czarnuszki

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, wyrobić mikserem - zajmie to ok. 5 minut. Ciasto będzie bardzo lepkie i luźne.

Miskę przykryć folią i odstawić do fermentacji w temperaturze pokojowej na 1h (jeśli nie dodajemy drożdży to ok. 3h). Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i  wysypanej otrębami formy. Odstawić do wyrastania na 1h w ciepłe miejsce (temp. 27°C).
Piekanik nagrzać do 250°C, naparować (wrzucam dwie kostki lodu na dno). Wstawić wyrośnięty chleb i piec przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 220°C i piec 40 minut. Jeśli chleb za bardzo zacznie się rumienić należy przykryć go folią aluminiową. Ostudzić na kratce i zawinąć w czystą ściereczkę kuchenną. Chleb można kroić po 24h - tyle potrzebuje na ustabilizowanie miąższu. Smacznego!

11 comments:

  1. Spodziewałam się skomplikowanego procesu, a miło mnie to zaskoczyło ;). Muszę wybrać się na poszukiwanie czarnuszki, co wcale nie jest takie oczywiste w moim mieście.

    Pozdrawiam!
    ;)

    ReplyDelete
  2. Kolejny przepis na pieczywo z czarnuszką. Chyba już nie mam wyjścia - muszę ją kupić ;-)

    ReplyDelete
  3. Misia, ja chętnie upiekę go w swojej kuchni
    Podoba mi się ten twój , oj podoba

    ReplyDelete
  4. fajny ten chleb :) czarnuszkę mam w swojej przyprawowej szafie, ale jeszcze do pieczywa jej nie dodawałam, więc najwyższy czas wypróbować :D

    ReplyDelete
  5. O tak, czarnuszka to świetna przyprawa - szczególnie świetnie komponuje się z pieczywem właśnie. Twój razowiec podoba mi się ogromnie! :)

    ReplyDelete
  6. idę nastawić co trzeba, jutro upiekę! :)

    ReplyDelete
  7. Już od dłuższego czasu szukałam jakiegoś nowego przepisy na żytni chlebek:) Właśnie nastawiłam zaczyny i jutro upiekę. Niestety bez czarnuszki, której tutaj jak na razie nie znalazłam mimo, że sklepy z przyprawami są w miarę dobrze zaopatrzone. pozdrawiam!

    ReplyDelete
  8. O, ja tez wczoraj wieczorem nastawilam zaczyn i wlasnie pieke :) Ciekawa jestem jak Wam wyszło? :)
    Agnieszka: jesli lubisz kminek to mozesz zastapic nim czarnuszkę, ale smak samego razowca na miodzie tez jest boski :)

    ReplyDelete
  9. Misia, chleb w smaku jest świetny!:) Nie dodałam kminku bo nie lubię w chlebie. Tylko nie wiem czemu trochę mi opadł już w piekarniku mimo, że ładnie wyrośnięty był.

    ReplyDelete
  10. to dlaczego ja nadal czarnuszki nie mam na półce z przyprawami?!?! pozdrawiam ;-)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails