2011-04-15

Na leniwe sobotnie śniadanie...

lubię zjeść coś słodkiego. Placuszki gryczane z bananami, placuszki owsiane polane syropem klonowym, domową granolę, o której pisałam ostatnio, czy tosty francuskie z pozostałości drożdżowej baby.

Pięknie to wszystko brzmi, tylko jak prawdziwy nocny marek, rano budzę się powoli i długo jestem senna. Ogarnięcie (czytaj: przygotowanie) śniadania bez dużego kubka zielonej herbaty to zadanie zazwyczaj ponad moje siły. ;)


Dlatego też mój śniadaniowy przepis musi być łatwy i przyjemny.  Do grupy tej oprócz niezliczonych placuszków zaliczam także muffinki. Jeśli tylko bardzo ograniczyć ilość cukru i zrównoważyć go składnikami o niskim indeksie glikemicznym (nie podnoszącymi gwałtownie poziomu cukru we krwi) czyli np. pełnoziarnistą mąką lub otrębami owsianymi, całość popić zieloną herbatą lub świeżo wyciśniętym sokiem grejpfrutowym to otrzymamy przyzwoite i zdrowe śniadanie (pierwsze, drugie lub podwieczorek - niepotrzebne skreślić ;)).




Dzisiaj zapraszam na muffinki muesli z daktylami, do których przygotowania potrzebna jest zaledwie jedna (!) miska, szklanka i łyżka. Ciasto przygotowuje się wieczór przed pieczeniem i wstawia na noc do lodówki.  Rano tylko wypełniam foremki ciastem, wstawiam do piekarnika, powoli turlam sie pod prysznic i kiedy wychodzę z łazienki śniadanie jest już gotowe. Może i Wy się skusicie?


Muffinki muesli z daktylami
inspirowane Overnight date & muesli muffins z  The Australian Women's Weekly "Home cooked"

przepis na 12 szt., 1 szklanka = 250ml

Wieczorem w dużej misce wymieszać:

1 szklankę mąki pszennej pełnoziarnistej / razowej typ 1850 lub 2000
1 szklankę muesli (ulubionego, ja używam bez cukru lub domowej granoli)
1 szklankę otrębów owsianych
1 łyżeczkę cynamonu
1 łyżeczkę sody

a następnie dodać:

1 1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki oleju (np. z pestek winogron) lub rozpuszczonego masła
2 łyżki miodu (jeśli wolicie bardziej słodkie muffinki to należy podwoić ilość miodu)
1/2 szklanki drobno posiekanych daktyli
1 duże jajko

Wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.

Rano:
Nagrzać piekarnik do 180°C. Papilotkami wyłóż foremkę na muffinki. Nałóż ciasto do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut (patyczek będzie prawie suchy, ale nie oblepiony - muffinki są bardzo wilgotne). Upieczone wyjmij z piekarnika i przez 5 minut ostudź z formie, a następnie wyjmij wszystkie muffinki i ostudź na kratce lub zajadaj się ciepłymi z domową konfiturą :) Smacznego!

14 comments:

  1. wpraszam sie na takie poranne pyszności :)

    ReplyDelete
  2. Super! Chętnie bym takie zjadła na śniadanie albo podwieczorek :)

    ReplyDelete
  3. Cudne! Daktyle uwielbiam, mufinki także, muszę spróbować:) Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  4. Powiem ci ze w sprawie sniadan to sie rozumiemy! :)

    ReplyDelete
  5. świetnie wyglądają i jakie zdrowe :D

    ReplyDelete
  6. niezwykle kusząca propozycja- na śniadanie lub wycieczkę idealne;)

    ReplyDelete
  7. To musi byc cudowne sniadanko :) I w dodatku jakie zdrowe. A sok wycisniety ze swiezych pomaranczy jest doskonalym dopelnieniem :))

    Udanego weekendu Misiu :)

    ReplyDelete
  8. cudowne:) też ostatnio uwielbiam wszelkie muffiny śniadaniowe :)

    ReplyDelete
  9. dla mnie to idealne sniadanie, cudownie pyszne:)

    ReplyDelete
  10. Ja też uwielbiam muffinki. Własnie wrzuciłam u siebie na bloga przepis na kolejne :) a Twoje na pewno przetestuję, bo uwielbiam daktyle! Tylko pytanie: przepis jest na 12 sztuk?

    --
    http://paulinakolondra.pl/blog

    ReplyDelete
  11. Tak, na 12 sztuk - juz poprawiam, całkowicie zapomnialam :) Widziałam właśnie Twoje - piękne fotki i kompozycja :)

    ReplyDelete
  12. Dziękuję, Twoje zdjęcia również zachwycają :) Poza tym obie lubimy modyfikować potrawy aby były zdrowe i to jest najciekawsze :)

    --
    http://paulinakolondra.pl/blog

    ReplyDelete
  13. Grunt to dobry muffinkowy management :) Pozdrawiam

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails