W sumie dwa tygodnie spędzone na chorowaniu to zero gotowania i zdjęć, ale za to dużo czytania. Od deski do deski przeczytałam najnowsze wydanie Wysokich obcasów ekstra, Sensu, Zwierciadła i oczywiście Kuchni. Na pomoc w zabijaniu czasu (którego w innych okolicznościach mam wieczny niedobór) przyszły także dwa magazyny kulinarne online, oba na bardzo wysokim poziomie - jeden angielskojęzyczny, drugi polski. Jedyną ich wadą jest to, że są tylko online - mimo dużego jasnego ekranu ciągle wolę czytać 'na papierze', wycinać ciekawsze przepisy, podkreślać niektóre zdania, zaginać strony, wrzucić gazetę do torebki, by wyciągnąć w razie niebezpieczeństwa baaardzo długiej kolejki.
Sweet Paul - najnowszy numer w całości poświęcony jest dzieciom. Znajdziemy w nim przepisy na ulubione dania najmłodszych - w tym spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami, placuszki cukiniowe z domowym cytrynowym majonezem, placuszki ziemniaczane na słodko oraz cały dział przepisów dla niejadków - czyli np. bułeczki w kształcie ślimaka, jadalny naszyjnik czy łódeczki z ryżem i warzywami. Mnie szczególnie kusi wilgotne ciasto z musem jabłkowym - Grandma Johnson's Applesauce Cake.
Lawendowy dom to pierwszy polski magazyn online nie tylko o kulinariach, ale także o stylu życia, podróżach i modzie. Lawendowy dom nie ustępuje jakością zdjęć, grafiki i pomysłów magazynowi Sweet Paul za co należą się brawa całej ekipie, która go stworzyła, a w szczególności Beacie Lipov - redaktor naczelnej, pomysłodawczyni, autorce bloga Lawendowy dom. Z przepisów najchętniej wypróbuję wiosenną sałatkę z przepiórczymi jajkami i cytrynową oliwą oraz brokułowy suflet.
Jeśli podoba Wam się estetyka Sweet Paul i Lawendowego domu, zerknijcie też koniecznie do nowego wiosennego katalogu duńskiego Green Gate. W Polsce ich wyroby można kupić online (Wonderhome, Fiorello) - jeśli znacie sklep, gdzie można kupić je osobiście, dajcie znać - chętnie się wybiorę nacieszyć oko :)
Dużo przepięknych i kolorowych groszków znajdziecie też w nowej kolekcji Tchibo - miseczki, kubki, kieliszki do jajek. W ofercie są także dość trudno dostępne w Polsce formy do tart i tartaletek z wyjmowanym dnem oraz słoiki do przetworów firmy Weck, w których można upiec także krem (np. czekoladowo - korzenny z La Tartine Gourmande) lub ciasto. Idealnie nada się do tego proste (ale jakie pyszne!) maślane ciasto z duszonymi jabłkami lub gruszkami. W sam raz na przeczekanie do sezonu truskawkowego :) Słoiczki Weck dopiero planuje zakupić, więc ciasto upiekłam w silikonowej formie o średnicy 26cm (firma silikomart zakupione w K2). Spokojnie też wyjdzie w prostokątnej blaszce lub zwykłej okrągłej tortownicy.
Maślane ciasto z duszonymi jabłkami
na podst. The Australian Women's Weekly caramelised apple buttercake, z moimi zmianami
duszone jabłka:
400g jabłek (dwa duże / trzy mniejsze), obranych i pokrojonych w cienkie kawałki
30g masła
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru trzcinowego (lub więcej, do smaku)
Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier z wanilią i trzcinowy oraz jabłka. Smaż przez ok. 5 minut aż jabłka będą miękkie (ale nie rozlatujące się). Ostudź.
ciasto:
125g miękkiego masła
100g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)
2 jajka,w temp. pokojowej
1szklanka (250ml) maślanki
250g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Przygotuj okrągłą formę o średnicy 26cm - wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C (160°C z termoobiegiem).
Masło dokładnie zmiksuj z cukrem i ekstraktem waniliowym na białą puszystą masę. Ciągle miksując dodaj jedno jajko, a gdy dobrze połączy się z masłem i cukrem, dodaj drugie.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem i sodą.
Do masy maślano - jajecznej dodaj maślankę, zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę z proszkiem i sodą, wymieszaj dużą łyżką tylko do połączenia się składników. Do formy przełóż połowę gotowego ciasta, na to wyłóż jabłka zostawiając ok. 2cm odstępu od brzegu formy. Na jabłka wylej pozostałe ciasto.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1h. Ostudź na kratce i po ok. 10 minutach wyjmij ciasto z góry nogami z formy. Ciasto jest b. smaczne jeszcze ciepłe z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych. Smacznego!
2011-03-23
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ciasto wygląda bajecznie...jeszcze ten wzorek:) i dzieki za inspiracje:) zdecydowanie dla mnie:)
ReplyDeletealeś reklamy narobiła hłe hłe hłe :) Akurat wszystko znam i korzystam, co nie znaczy żebym nie dokupiła kilku rzeczy :D A co do green gate, moja mama miała komplet 6 filiżanek, tych w groszki i ze wszystkich odłamały się uszka :/
ReplyDeleteforme do tart z wyjmowanym dnem znalazlam w wiekszym tesco, w lini pseudo profesjonalnego kucharzenia. Polecam. Jest faktycznie dobra. :)
ReplyDeleteuwielbiam takie ciacha! do tego sos waniliowy... mmmm... pycha! :-))
ReplyDeleteRewelacyjne ciacho! MMMMMMMniammm....
ReplyDeletePozdrawiam!
www.everydayemotion.blogspot.com
O, to ja poproszę kawałek tego ciasta i sobie przy herbatce pooglądam magazyny :) Lubię ciasta maślankowe, są takie delikatne i puszyste :)
ReplyDeletepiekny wzorek na ciescie:) chetnie bym do herbatki zjadla takie pyszne ciacho:)
ReplyDeleteCiasto obledne, wzorek wyglada tak pieknie, ze zal kroic :)
ReplyDeletejak paruje! jeszcze ciepłe...
ReplyDeletewygląda niebiańsko.
Świetny wzorek i fajne, puszyste ciasto :)
ReplyDeleteAz za dobrze niestety znam ten 'problem', gdy mozna jedynie czytac (choc dla mnie to wlasciwie nie problem, stos lektur bowiem wciaz rosnie ;)).
ReplyDeleteGreen Gate uwielbiam! Twoja foremke i ciasto z reszta tez :)
Pozdrawiam!