2011-02-07

Małe co nieco.


Stało się... chociaż dzielnie trzymałam się od prawie roku - w końcu i mnie rozłożyło choróbsko. W przerwie między herbatą z malinami a herbatą z miodem i cytryną, rozpaczając, że wszystkie odcinki Dr House i Dextera jakie są możliwe do obejrzenia zostały obejrzane, przeglądam zdjęcia z ostatniego miesiąca. Bo o ile pisałam niewiele, to zdjęć (i potraw) mimo niesprzyjających warunków oświetleniowych powstało całkiem sporo.


Dzisiaj zapraszam na małe, zdrowe co nieco - owsiane ciasteczka z żurawinami i rodzynkami. Oryginalny przepis pochodzi ze strony King Arthur flour, firmy dla której pracuje Mistrz Hamelman. Moje modyfikacja dotyczyły ilości cukru (w każdym amerykańskim przepisie można ją śmiało zmniejszyć o połowę) oraz użyciu mąki pszennej razowej pół na pół ze zwykłą mąką, a także zastąpieniu połowy płatków owsianych mąką owsianą, dzięki czemu ciasteczka były delikatniejsze. Ciasteczka świetnie się przechowują - w zamkniętym pojemniku można je trzymać ponad tydzień.


Ciasteczka owsiane z żurawinami i rodzynkami

170g miękkiego masła
1/4 szklanki oliwy z oliwek (o lekkim smaku) lub innego oleju roślinnego
1 szklanka cukru trzcinowego demerara lub muscovado1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
1 łyżka rumu
2 duże jajka
3 łyżki syropu klonowego lub miodu
1 szklanka suszonych żurawin
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka mąki pszennej / orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej (uniwersalnej np. tortowej)
2 szklanki płatków owsianych (np. górskich, nie błyskawicznych!)
1 szklanki mąki owsianej (można zastąpić płatkami)

Nagrzej piekarnik do 175°C, papierem do pieczenia wyłóż dwie duże blaszki.

Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw do namoczenia, odsącz.
W dużej misce zmiksuj (na puch) masło i cukier, dodaj olej, a następnie po jednym jajku miksując po każdym dodaniu. Dodaj wanilię, rum i syrop klonowy. Dodaj żurawinę, rodzynki i orzechy.
W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąki, płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W dwóch partiach dodaj suche składniki, delikatnie miksując aż wszystkie składniki się połączą.

Masę nakładać łyżką - jedna łyżka to jedno ciasteczko zachowując odstępy ok. 3cm. Można też zrobić mega ciasteczka - odmierzając ciasto miarką 1/4 szklanki.  Delikatnie rozpłaszczyć. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczka - krótszy czyli 12 minut przy małych ciasteczkach, 16 minut przy dużych. Po wyjęciu z piekarnika pozwól im ostygnąć 5 minut na blaszce, a dopiero potem przekładaj na kratkę. Z przepisu wychodzi ok. 30 małych ciasteczek lub 12 dużych. Smacznego!

23 comments:

  1. Pysznie muszą chrupać! Ogromnie mi się podobają. :)

    ReplyDelete
  2. Zycze zatem szybkiego powrotu do zdrowia!
    Ja - odpukac...- tej jesieni / zimy wyjatkowo bez wiekszych chorobsk ;) Oby tak dalej...
    A ciasteczka owsiane bardzo lubimy, w kazdej postaci :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    ReplyDelete
  3. To jest "wielkie" małe co nieco :) Uwielbiam płatki owsiane, żurawinę i rodzynki, tak więc w przyszły weekend biorę się za pieczenie ciasteczek :) Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia!

    ReplyDelete
  4. Ciasteczka wyglądają wspaniale - żurawina, płatki owsiane i rodzynki! Wracaj do zdrowia :)

    ReplyDelete
  5. Misiu, dr House codziennie na AXN jest wyświetlany. W razie braku,pożyczę Ci swoje płyty!
    Taki zestaw, jak na zdjęciach chętnie bym poprosiła.
    Zdrówka Ci życzę!

    ReplyDelete
  6. nie takie małe to co nieco, wygląda przepięknie :) Zapraszamy do nas, koniecznie! :) Mamy też profil na facebooku http://www.facebook.com/pages/Wykrywacz-smaku/163112597063123

    ReplyDelete
  7. Tak. To będzie dobry początek do powrotu do zdrowego stylu odżywiania. Same cuda w jednym ciastku.

    ReplyDelete
  8. tup, tup, tup.
    chrup, chrup, chrup.
    i już ciasteczka zniknęły.

    ReplyDelete
  9. piękne zdjęcia :) a ciasteczka bardzo apetyczne - zdrowa słodycz.

    ReplyDelete
  10. To zdrowka zycze - takie pszniutkie i calkiem zdrowotne ciasteczka powinny pomoc ci w powrocie do zycia! :)))) Trzymaj sie cieplo!

    ReplyDelete
  11. Pyszne ciasteczka, zrobię takie:)

    ReplyDelete
  12. takie ciasteczka to ja w ciemno biorę! bo te owsiane to po prostu uwielbiam! a suszona żurawina... mniam!

    ReplyDelete
  13. Misia , ciasteczka pierwszy sort i ta przepiękna patera i te zmysłowe filiżanki
    Misia jesteś w Malborku ?bo bym może się wybrała do Ciebie na podwieczorek :DDD

    ReplyDelete
  14. Zaytoon: na początku są bardzo miękkie i rozpływające sie w ustach, dopiero po godzinie / dwóch twardnieją i stają się chrupiące. Obie wersje są pyszne :)

    ReplyDelete
  15. Bea: dziękuję :)

    Myszki in cucina: czekam na wieści jak wyszły, mam nadzieję, że będą smakowały :)

    Fuchsia: dziękuję :)

    Amber: ooo.. tylko ja nie mam telewizora... oglądałam to co dostałam na płytkach właśnie od życzliwych osób :) Na szczęscie znalazłam prezent sprzed x lat, do którego nie miałam nigdy czasu się zabrać czyli całą kolekcję Przystanku Alaska. :)

    ReplyDelete
  16. Wykrywacz smaku: zerknę zerknę!

    Kubełek Smakowy, Niebieska Pistacja: dziękuję za komentarz!

    Karmel-itka: bardzo mi się podoba Twój wierszyk :D

    Asia: no patrz, a mnie się wydawało, że zdjęcia są takie zimne i monochromatyczne z braku światła. Ale cieszę się, że Ci się podobają :)

    Arku: bardzo dziękuję :)

    ReplyDelete
  17. Wiosenka27: daj znać jak wyszły :)

    Margot: jestem w Malborku, ale przykuta do łóżka przez conajmniej jeszcze jeden dzień :( A potem do Gdańska, praca czeka...

    ReplyDelete
  18. owsiane.. to jedne z tych najpyszniejszych ciasteczek. zdecydowanie. koniecznie z bakaliami.
    zdrowiej prędko!

    ReplyDelete
  19. Lubię takie ciasteczka i kocham żurawinę. A zdjęcia piękne :)

    ReplyDelete
  20. smaczne ciasteczka w towarzystwie pięknej porcelany - to dopiero duet :)

    ReplyDelete
  21. Ciastka są przepyszne :) spróbowałam w Retro i postanowiłam upiec sama. Wyszły świetne, są takie jakie powinny być, słodkie, pełne różnych dodatków, do herbaty idealne. Dziękuję za przepis, wchodzi na stałe do menu :) pozdrawiam

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails