2010-11-24

Rozwiązanie zagadki + wyśmienita zupa.

Zagadka prawie nie była zagadką, bo już w pierwszym komentarzu pojawiła się prawidłowa odpowiedź! Kasię B. poproszę mejlem o namiary pocztowe, bym mogła wysłać nagrodę - pierniczki go powieszenia na choinkę mojego wypieku :)

Te białe kuleczki to śnieguliczka biała, które namiętnie rozgniatałam jako dziecko, aż do momentu, kiedy dowiedziałam się, że jest to zimowe pożywienie niektórych ptaków i wyrzuty sumienia nie pozwoliły mi na dalszą zabawę ;) Do tej pory pozostały one dla mnie znakiem, że oto już za rogiem czeka zima...

Koniec listopada - już nie jesień, jeszcze nie zima. Gdzieś pomiędzy testowaniem przepisów na pierniczki i ciasteczka świąteczne, wracam do słonecznych październikowych zdjęć, ubieram żółty sweter i uśmiecham się do kolejnej dyni.  Smażę racuchy z dyni i jabłek, gotuję wyśmienitą zupę dyniową Jamiego O. i piekę dyniowy keks z nieprzyzwoitą ilością bakalii i czekolady - a wszystko po to, by nie dać się ponurej listopadowej aurze. Z sukcesem! :)



Zupa dyniowa z boczkiem i chilli
inspirowana "wyśmienitą zupą dyniową" Jamiego Olivera

20ml oliwy z oliwek
2 cebule, obrane i posiekane
2 marchewki, obrane i posiekane
1/2 bulwy selera korzeniowego, obrana i posiekana
4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
100g bekonu (boczku okrojonego z tłuszczu), pokrojonego w kostkę
1 łyżka świeżych igiełek rozmarynu
1/2 (lub 1 mała) świeżej czerwonej papryczki chilli, oczyszczonej z nasion i drobno posiekanej
1 1/2 kg dyni, oczyszczonej z nasion i pokrojonej na kawałki
2l bulionu warzywnego
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Do dużego garnka wlej oliwę i rozgrzej na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i zeszklij (nie rumień), dodaj marchewkę, seler i smaż na wolnym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj czosnek, bekon, rozmaryn i smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj dynię i bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut do pół godziny, aż dynia będzie miękka. Zdejmij z ognia, odrobinę ostudź, zmiksuj blenderem na krem. Starannie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami* lub groszkiem ptysiowym.

*Kromki jasnego, pszennego chleba skrop posmaruj oliwą z oliwek, odrobinę posól. Wstaw do piekarnika z funkcją 'grill' lub opiekacza na 5 minut aż chleb będzie chrupki. Pokrój w kostkę.

5 comments:

  1. Rewelacyjne jest to zdjęcie dyni - światło sprawia, że wygląda jakby miała oczy i uśmiech :)

    No i nie zapominam o zupce - mlask mlask - jadłam i wiem, że to cudo :)

    ReplyDelete
  2. mmm... taka zupka jest idealna na jesienne dni:)

    ReplyDelete
  3. 200ml oliwy? Prawie cała szklanka? Chyba się literówka (cyfrówka?) wkradła. O niebo lepsze będzie jak przysmażony boczek zostanie dorzucony jako "grzanka" - luzem do zupy. Alternatywnymi grzankami mogą też być prażone pestki dyni - smakują jak paluszki.

    No i nie ograniczajmy się do soli i pieprzu - ładnie pasuje też gałka muszkatołowa, curry, cynamon, kardamon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oczywiście literówka, już poprawione.
      Boczek jako grzanka też jest pyszny, ale tutaj aromatyzuje całą zupę i też smakuje świetnie.
      Curry, cynamon, kardamon - to już zupełnie inna zupa dyniowa ;) i bardziej dodałabym do niej mleczko kokosowe niż rozmaryn, boczek i chilli, ale co kto lubi :) Ja akurat nie przepadam za kombinacjami azjatyckimi.

      Delete

Related Posts with Thumbnails