2010-07-27

Sezon na kurki.




Żółte jak moje ulubione dynie.
Pachnące lasem i mchem. 
Równie wszechstronne jak pieczarki, ale o ciekawszym, lekko pikantnym czy też korzennym smaku.
Na śniadanie (z jajecznicą), obiad (papardelle z kurkami i mascarpone) czy kolację (tarta z kurkami).
Mogłabym je jeść bez końca, ale sezon na nie jest tylko od końca czerwca do października.
Kurki - odsłona pierwsza. 

Jajecznica z kurkami

Dla 2 osób.

150g kurek
1 mała cebulka lub pół dużej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
4 jajka, roztrzepane
sól, świeżo zmielony pieprz
opcjonalnie: szczypiorek do posypania

Kurki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszlić cebulkę, dodać kurki. Smażyć na średnim ogniu aż cała woda z kurek wyparuje. Następnie dodać łyżkę masła. Zalać roztrzepanymi i posolonymi jajkami, na małym ogniu usmażyć jajecznicę. Podawać posypane odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i szczypiorku (opcjonalnie). Smacznego!



PS. Nie było mnie przez chwilę, bo uczyliśmy i występowaliśmy podczas Dni Tanga w Bydgoszczy... było cudownie! Link do filmików z pokazu już wkrótce. :)

13 comments:

  1. taka jajecznica z kurkami...mmm pyszności. ja w tym roku znów kurki przegapiłam. ale liczę na inne grzybki;)

    ReplyDelete
  2. Zazdroszczę kurek i przepysznej jajecznicy. A ja cierpię, bo w domu nikto poza mna nie jada tych grzybków.

    ReplyDelete
  3. poproszę jutro na śniadanie :)

    ReplyDelete
  4. mmm u mnie ta jajecznica to najbardziej wyczekiwane danie z kurek :) pycha!

    ReplyDelete
  5. O tak! B. mi się podoba, jak wydobyłaś barwę z kurek :)

    ReplyDelete
  6. Czemu ja nie mam takich śniadan? :( Super, przepysznie wygląda. Ja jeszcze nie nabyłam w tym roku kurek, ale chyba jutro po nie pobiegnę :)

    ReplyDelete
  7. sama miałam przyjemność zasmakować takiej jajecznicy! pycha! :) A.

    ReplyDelete
  8. Jadłam w tym roku kurki raz, w Polsce, przyrządzone przez moją siostrę w wersji z makaronem. W Belfaście jeśli są dostępne to tylko na słynnym St. Georges Market, który jest czynny tylko dwa dni w tygodniu, muszę więc poczekać do piątku żeby sprawdzić czy są. Wszystkie Twoje propozycje są bardzo kuszące, jajecznica nęci :)

    ReplyDelete
  9. Och, jak ja tesknie za kurkami !

    ReplyDelete
  10. Panna Malwinna: jeszcze nic straconego! Na rynku czy w dobrym warzywniaki kurki jeszcze są :)

    Kornik: ooo... to szkoda, nawet jakby je ukryć po warstwą pysznej jajecznicy? Ale nawet jak i by i to ich nie zachęciło, zawsze można zrobić mini porcję dla siebie i się delektować. :)

    Zielenina: zamówienie przyjęte ;)

    Paula: u mnie w pewnym sensie też, bo mimo, że zrobiłam już parę potraw z ich udziałem to jajecznicę powtórzyłam już ze 4 razy, bo jest najprostsza a smakowo... niebo.

    Ania vel Vespertine: dziękuję! :)

    Kasiaaaa24: daj znać jak smakowało!

    A.: Dzisiaj będziesz miała przyjemność zasmakować papardelle z mascarpone z kurkami, mam nadzieję, że też Ci będzie smakować! :)

    Nobleva: W Malborku rynek też jest dwa razy w tygodniu, więc dwa moje ulubione dni tygodnia to wtorek i piątek, a najbardziej kryzysowy jest czwartek bo większość warzyw i owoców jest już zjedzona. ;)

    Pozdrawiam ciepło!

    Misia

    ReplyDelete
  11. pyszna taka jajecznica, mniam...

    ReplyDelete
  12. Zrobiłam tą jajecznicę i wyszła pyszna. Dziękuję za przepis :)

    ReplyDelete
  13. Slyvvia:cieszę się bardzo :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails