Uwielbiam śniadania. Aby było to prawdą powinnam jednak doprecyzować, że uwielbiam jeść śniadania, niekoniecznie je przygotowywać. Rano rozbudzam się długo i powoli... najchętniej godzinę po wstaniu chodziłabym jeszcze w koszuli i szlafroku, z zieloną herbatą w dłoni, pozwalając moim szarym komórkom na powolny rozruch. Często jedyne co jest w stanie wyciągnąć mnie z łóżka to zapach śniadania. Czasami jednak budzę się sama i pełna energii zabieram się za przygotowywanie śniadania. I wtedy lubię poszaleć - robię jajecznicę albo coś na słodko - placuszki takie i owakie. Jajecznica to przysmak P., ja jednak na przekór najmodniejszym ostatnio dietom chętniej (i z przyjemnością!) zjadam węglowodanowe, słodkie śniadanie. Dzisiaj zapraszam na właśnie takie pyszne śniadanie (dla tych co rano nie mają czasu na gotowanie - na podwieczorek) - placuszki kukurydziane z jagodami, polane syropem klonowym. Oryginalny przepis pochodzi z polskiego wydania "Living" Marthy Stewart, poniżej z moimi zmianami.
Placuszki kukurydziane z jagodami
Dla 4 osób: 12 placków wielkości 12 - 15cm lub 30 wielkości 6-7cm.
1 szklanka białej mąki
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki cukru pudru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 1/2 szklanki maślanki
1/4 szklanki mleka
3 łyżki rozpuszczonego masła plus odrobina masła lub oliwy do wysmarowania patelni
duże jajko, rozbełatane
2 szklanki jagód
syrop klonowy do podania
1. Wymieszaj białą mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. W drugiej misce zmiksuj maślankę, mleko, masło i jajko. Połącz mokre składniki z suchymi i wszystko razem wymieszaj tylko do połączenia składników. Dodaj jagody.
2. Rozgrzej patelnię wysmarowaną masłem lub oliwą. Smaż placuszki - 1/3 szklanki ciasta na duży placek, 1 czubata łyżka na mały placuszek. Gdy brzegi zaczną odchodzić od patelni i zastygną, przewróć placuszek na drugą stronę i smaż jeszcze minutę / dwie by nabrał złotego koloru. Podawaj z odrobiną masła (opcjonalne) i syropem klonowym. Smacznego!
2010-07-28
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ja też uwielbiam jadania - zarówno jeść, jak i przygotowywać. Szybko się rozbudzam... A takie placuszki są w tym idealną pomocą. ;))
ReplyDeletePozdrawiam!
Pyszne placuszki:)
ReplyDeleteooo zrobię w następny wekend na pewno!Można zrobić dwa w jednym czyli masło klonowe :) Robiłam do jabłkowych pankejksów http://zielenina.blogspot.com/2010/07/z-cyklu-niedzielne-sniadania-jabkowe.html
ReplyDeletesuper sniadanko:) placuszki rewelacyjne:) i z jagodami, mniam:)
ReplyDeleteto ja poproszę na śniadanie :)
ReplyDeleteczytanie takich przepisów i oglądanie takich zdjęć powinno być zabronione. Pomimo zjedzonego przed chwilą obiadu znowu jestem głodna, a właściwie łakoma na takie placuszki. pycha!
ReplyDeletecudowne są takie słodkie śniadania
ReplyDeletez jagodami szczególnie
cudne te Twoje placuszki:) z jagodami, mniam...
ReplyDeleteO :) Moje ulubione weekendowe śniadanie!
ReplyDeleteŚliczne zdjęcia Misiu - bardzo apetyczne. Bardzo!
Na sniadanie to może nie, ale na kolację to bardzo chętnie bym zjadła takie placuszki;)
ReplyDeletepyszne placuszki, dawno żadnych podobnych nie jadłam :(
ReplyDeleteoj, właśnie niedawno zaopatrzyłam się w mąkę kukurydzianą. będzie jak znalazł, zwłaszcza że również jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju placków na śniadanie. i za każdym razem staram się je przyrządzać jakoś inaczej - a to z drożdżami, innym razem z kaszą manną, mąką razową, gryczaną, i oczywiście z różnymi dodatkami, najchętniej owocowymi właśnie. no a kukurydzianych jeszcze nie próbowałam!... więc właściwie mam już zaplanowane jutrzejsze śniadanie, tylko jagody dokupię ;)
ReplyDeleteWitaj :)
ReplyDeleteChciałam Cię zaprosic do konkursu który zorganizowałam na swoim blogu :) Można wygrac fajne gadżety i kosz pysznosci. Wszystkie informacje znajdziesz u mnie:
http://gotowaniecieszy.blox.pl/html
Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)
mmmmmmm, ale zapachniało!Pyszności, to się rodzinka jutro ucieszy;)) Pozdrawiam
ReplyDelete