Dni tuż przed moim świątecznym wyjazdem do Polski były całkiem szalone - uczyliśmy podczas weekendowych warsztatów, DJowaliśmy na piątkowej i niedzielnej milondze, wzieliśmy udział w zapierającej dech w piersiach Globalnej milondze, upiekliśmy chleb dla moich rodziców... W tym samym czasie próbowałam się spakować, co było nie lada wyzwaniem, zważywszy, że chciałam zabrać moją nową wielką książkę kucharską, kilogram świeżych orzechów włoskich, słoiczek z zakwasem* i inne szalone rzeczy, które zwyczajowo wszyscy zabierają ze sobą na święta ;)
Nie wiem jak i kiedy, ale w całym tym zamieszaniu udało mi się upiec tartę. Nie jest to prosta ani bardzo szybka tarta, jednak uwaga włożona w przygotowanie jej procentuje wspaniałym wyglądem i doskonałym smakiem. Delikatny krem waniliowy, wisienki i lekka warstwa pianki orzechowej... Trzy różne tekstury, trzy różne smaki zamknięte razem w formie tarty.
Kiedy wyszłam na balkon, by zrobić zdjęcia tarty, zaczął padać pierwszy śnieg w tym roku... magiczne duże śnieżynki. Chciałam zrobić im zdjęcie, ale uciekały mi raz po raz... ** Skończyło się zatem na zdjęciach tarty. Tarta była tak piękna, że potrzebowała czegoś równie pięknego do towarzystwa, więc zrobiłam jej zdjęcie ze bardzo czerwoną różą, którą dostałam od P. Różą zdecydowanie niezwykłą, gdyż w środku zimy dzielnie trzymała się prosto przez cały tydzień, a kiedy wyjeżdżałam ciągle wyglądała bardzo świeżo.
Tarta orzechowa z wiśniami jest bogata, ale bardzo delikatna. Mam zamiar powtórzyć ją na święta. Nie jest to typowe ciasto świąteczne, ale ma w sobie coś specjalnego; coś co sprawia, że dobrze pasuje do mojej idei świątecznego jedzenia.
(przepis wg Stephana Franza z książki "The Cook's Book")
Przepis na 1 tartę (26cm średnicy).
Pâte brisée:
188g masła, w temperaturze pokojowej, pocięte na kawałki
250g zwykłej białej mąki
1 niepełna łyżeczka soli
1 żółtko
1 niepełna łyżeczka cukru pudru
50ml pełnotłustego mleka w temperaturze pokojowej
Krem waniliowy:
300ml mleka
5 średnich żółtek (razem 100g)
75g drobego cukru
15g mąki kukurydzianej
100ml śmietany kremówki
nasionka z połowy laski wanilii albo cukier z prawdziwą wanilią
Nadzienie:
400g całych wiśni w syropie bez pestek***
Warstwa orzechowa:
100g bułki tartej lub okruchów z wysuszonego ciasta, drobno zmielone
90g orzechów włoskich, prażonych i drobno zmielonych
szczypta cynamonu
100g miękkiego masła, pokrojnego w kostki
100g drobnego cukru
3 średnie żółtka (razem 60g)
nasionka z połowy laski wanilii albo cukier z prawdziwą wanilią
starta skórka z 1 cytryny
4 średnie białka (razem 120g)
1. Przygotuj pâte brisée. Szczegółowe wskazówki znajdziesz tutaj.
2. Piekarnik nagrzej do 200°C. Użyj foremki okrągłej jak do tarty o wysokości 4cm lub zwykłej okrągłej formy do tortów z odpinanym dnem. Jakiejkolwiek formy użyjesz powinna ona mieć 26cm średnicy. Delikatnie wysmaruj formę masłem.
3. Rozwałkuj połowę ciasta na grubość 3mm i wytnij koło, tak by pasowało do dna formy. Wyłóż nim formę i ponakłuwaj widelcem. W te sposób unikniesz bąbli z powietrza podczas pieczenia. Piecz przez 10 minut, ciasto powinno być podpieczone i tylko lekko złote.
4. Ostudź ciasto i zmniejsz temperaturę piekarnika do 175°C. Rozwałkuj pozostałą ilość ciasta na dwa równe paski, szerokie na około 4cm. Użyj ich do wyłożenia boków tarty.
5. Przygotuj krem waniliowy:
Nalej 90ml mleka do miski, wymieszaj z żółtkami, 45g cukru i mąką kukurydzianą. Pozostałe mleko wlej do garnka i dodaj śmietankę, pozostały cukier oraz ziarenka wanilii (ew. cukier z prawdziwą wanilią). Zagotuj i dodaj mieszaninę żółtek, cukru i mąki kukurydzianej. Dobrze wymieszaj, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia.
6. Przetrzyj krem waniliowy przez sitko i rozprowadź na cieście.
7. Rozłóż wisienki na kremie waniliowym.
8. Przygotuj warstwę orzechową:
Wymieszaj bułkę tartą, orzechy i cynamon. W drugiej misce utrzyj masło z 30g cukru, aż stanie się jasne i kremowe. Dodaj żółtka, jedno za drugim. Dodaj wanilię i skórkę cytrynową i dobrze wymieszaj. W trzeciej misce mocno ubij białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Dodaj jedną trzecią ubitych białek do masy masłowej i wymieszaj. Następnie delikatnie dodaj pozostałe białka, używając dużej łopatki. Partiami dodaj także mieszankę orzechów, bułki tartej i cynamonu.
9. Napełnij rękaw cukierniczy masą orzechową. Użyj dużej okrągłej tylki. Wyciśnij masę na wiśnie, zaczynając od środka, robiąc spiralkę - jedna obok drugiej. Piecz przez 45 minut w temperaturze 175°C. Ostudź ciasto przed pokrojeniem i posyp cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!
* Zakwas zniósł swoją pierwszą podróż samolotem bardzo dobrze :D Został dokarmiony zaraz po przyjeździe i zdecydowanie polubił polską mąkę.
** Jeśli wiesz jak zrobić dobre zdjęcie padającemu śniegowi - daj mi znać :)
*** Użyłam całych drylowanych wiśni w delikatnym syropie cukrowym. Możesz użyć też dobrej konfitury wiśniowej.
Witaj, trafiłam tu po linkach Arka z "Eat after reading" i jestem baaaardzo zaskoczona, ze nigdy wcześniej nie trafiłam do Ciebie! Z przyjemnością wgryzę się w przepisy :)
ReplyDeletePozdrawiam ciepło!
Witaj Aniu serdecznie! Twoj blog czytam regularnie i z niecierpliwoscia wyczekuje kazdego posta... czuje sie jak w domu, gdy czytam, ze wracasz do Trojmiasta, ktore jest moim miastem i w ktorym juz niedlugo (nie zapeszac) bede mieszkac :)
ReplyDeleteZawsze czytam, jednak nie zawsze zostaje mi energii by dodac komentarz - obiecuje poprawe jednak!
Pozdrawiam serdecznie :)