2009-12-03

"C jak Ciasteczko...

Ciasteczkowy Potwór: "CIASTECZKA!!!!!! OM NOM NOM NOM" (Zjada wszystko, w tym talerz)


Szare (niestety nie białe) grudniowe dni sprawiają, że czuję się jak Ciasteczkowy Potwór.* Serio serio. Tak naprawdę - całkiem wybredny Ciasteczkowy Potwór jako, że wśród niezliczonej ilości ciasteczek jakie ostatnio piekłam, tylko parę uznałam za naprawdę smaczne i zasługujące na potworowe "Om nom nom nom...". Jednym z nich są ciasteczka bananowo-orzechowe z dużymi kawałkami czekolady. Znalazłam je w książce Martha Stewart's Cookies i nabrałam na nie porządnego apetytu już w trakcie czytania przepisu. A w przepisie mnóstwo orzechów, czekolady i czekolady. I oczywiście bananów. Takiemu połączeniu nie mogę się oprzeć, dodać do tego hektolitry karmelowego lub czekoladowego rooibosa, nowy odcinek Dr House'a...  i Misia jest w siódmym niebie :D


Ciasteczka bananowo-orzechowe 
z dużymi kawałkami czekolady

Przepis na ok. 30 ciasteczek**

130g mąki
80g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
170g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
100g cukru
100g brązowego cukru
1 duże jajko
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 duży lub 2 małe rozgniecione banany (najlepsze są bardzo dojrzałe, z brązowymi plamkami)
100g płatków owsianych
200g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
60g posiekanych orzechów włoskich, uprażonych

1. Nagrzej piekarnik do190°C (375°F). W misce wymieszaj obie mąki, sól i sodę.
2. Do drugiej miski włóż masło i oba cukry. Miksuj aż masa będzie jasna i puszysta. Zmniejsz prędkość na najmniejszą i dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj. Dodaj rozgniecione (lub zmiksowane na purée) banany. Dodaj mąkę - wymieszaj delikatnie, jak najkrócej, o tyle by wszystkie składniki się połączyły. Delikatnie wmieszaj płatki owsiane, kawałki czekolady i orzechy włoskie.
3. Przy pomocy łyżki stołowej lub gałkownicy do lodów,  nakładać ciasteczka na blachę zostawiając między nimi 5-cm odstępy. Wstawić do nagrzanego piekarnik i piec przez 12 - 13 minut, aż staną się złote. Nie dłużej - gorące ciasteczka będą miękkie, lekko stwardnieją po wystudzeniu. Ostudź na blaszce przez 5 minut, a następnie delikatnie przenieś na kratkę kuchenną i ostudź całkowicie***. (jeśli masz wystarczająco silną wolę, by czekać; ja niestety nie mam... ;) )

*Uściski dla wszystkich Potworów!
** 30 sztuk tych ciasteczek to naprawdę nie jest dużo... szczerze mówiąc: to za mało by dotrwały do następnego dnia. .
*** Ciasteczka mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku do dwóch dni.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails