2012-02-06

Ciasto marchewkowe.

Po długiej nieobecności zapraszam na moje ulubione ciasto marchewkowe. Wilgotne, ale nie za ciężkie za sprawą ubitych białek. Z delikatną nutą pomarańczowo - cynamonową, polane prawdziwą czekoladą i sosem jogurtowo-waniliowym. Lubię je z kubkiem indyjskiej herbaty 'chai' lub z cynamonową latte. Polecam gorąco!


Ciasto marchewkowe

przepis na jedno duże ciasto, które piekę w tortownicy 28 - 30cm
można je także upiec z połowy porcji w tortownicy 20cm

1) 100g rodzynek zalać wrzątkiem, odstawić na czas tarcia marchewek.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Piekarnik włączyć i nastawić na temperaturę 190°C.

2) W dużej misce przygotować:
500g drobno startych marchewek
200g grubo startych jabłek (1 duże lub 2 małe)
1/2 szklanki (125ml) maślanki 
sok + skórka otarta z jednej pomarańczy

Wszystkie składniki wymieszać, a nastepnie odsączyć rodzynki na sitku i dodać także rodzynki. Odstawić.

3) W osobnej misce przygotować i dobrze wymieszać suche składniki. Odstawić.
Suche składniki:
500g mąki pszennej tortowej (może też być orkiszowa, lub z tego 200g możemy zastąpić mąką razową)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
100g posiekanych orzechów włoskich

4)  Przygotować / odmierzyć:
350g cukru (najlepiej trzcinowego)
5 żółtek + 6 białek
1 1/2 szklanki (375ml) oleju (z pestek winogron, słonecznikowego, rzepakowego...)

Żółtka zmiksować / ubić mikserem razem z cukrem aż do uzyskania "koglu moglu" czyli aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta i jasna. Miksując na wolnych obrotach powoli dolewać olej. 
Do tak uzyskanej masy dodać marchewki, jabłka, maślankę, skórkę i sok z pomarańczy, rodzynki (punkt nr 2). Ubić białka na sztywną pianę. Do masy delikatnie dodać składniki suche (punkt nr 3) i mieszać tylko do połączenia składników - "okruchy" mąki są jak najbardziej ok. Następnie dodaj w dwóch partiach ubitą pianę z białek mieszając delikatnie.
Masę przelej do tortownicy i natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika (190°C) i piecz do suchego patyczka przez 1h 15 minut. 

Upieczone ciasto wyjmij i ostudź w formie, w międzyczasie przygotuj polewę czekoladową/ ganache:
100ml śmietanki kremówki (30%) doprowadź w małym rondlu do wrzenia, zdejmij z ognia i dodaj połamaną na kostki czekoladę deserową (80g). Intensywnie mieszaj aż powstanie gładka czekoladowa polewa. Wyjmij ciasto z formy i polej ganache, polewą posmaruj także boki - możesz użyć do tego silikonowego pędzla.

W czasie kiedy polewa zastyga możesz przygotować sos jogurtowo-waniliowy (opcjonalny, ale mi osobiście on bardzo pasuje do ciasta marchewkowego i z powodzeniem zastępuje bardzo słodką i tłustą masę z serka Philadelphia, którą tradycyjnie dekoruje się ciasto marchewkowe).
Przygotowanie sosu jest bardzo proste: do ulubionego jogurtu dodaj łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego oraz łyżeczkę / dwie cukru do smaku. Możesz użyć też syropu z agawy (o niskim indeksie glikemicznym) lub miodu. 

 Smacznego!

20 comments:

  1. A czy soda jest bardzo wyczuwalna w tym cieście?

    ReplyDelete
  2. A ja właśnie dziś przeglądałam Twojego bloga tylko i wyłącznie po to, aby pozachwycać się Twoimi wypiekami :))I co? I mam coś nowego:)) Uwielbiam ciasta marchewkowe, z przepisu skorzystam:))

    Pozdrawiam
    Ania

    ReplyDelete
  3. Twoje marchewkowe jest jak marzenie.

    a ja się strasznie cieszę na myśl, że kiedyś będę go mogła spróbować.. w Retro:-)

    ReplyDelete
  4. Raczej nie, bo sama nie lubię sodowego posmaku :) ważne: użyłam miarki / łyżeczki (z Ikea), a nie zwykłej łyżeczki i starałam się, by moje łyżeczki były płaskie a nie czubate.

    ReplyDelete
  5. Dzięki za odpowiedź. To dobrze że nie czuc sody bo ja tego bardzo nie lubię a dwie łyżeczki wydawało mi się dużo:)

    ReplyDelete
  6. uwielbiam marchewkowe. Nadzwyczaj smacznie sie prezentuje.
    Pozdrawiam gorąco.

    ReplyDelete
  7. Mosiu , jak ja się stęskniłam za twoimi wpisami , przepisami i zdjęciami( są takie proste i piękne ,że trudno to opisać)
    a ciasto to coś czuje taki mercedes wśród ciast marchewkowych

    ReplyDelete
  8. i ladnie wyglada i pysznie smakuje:)

    ReplyDelete
  9. Wygląda niesamowicie smacznie:) Pyszności! (bo kto by nie lubił marchewkowego;D)

    ReplyDelete
  10. Wygląda rewelacyjnie. Dawno nie robiłam marchewkowego. Czas to zmienić.

    ReplyDelete
  11. tego ciasta nie trzeba relkamowac.
    sam jego wygląda nakazuje, by się nim cieszyc i delektowac bez opamiętania ;]

    ReplyDelete
  12. Uwielbiam piec to ciasto, bo wtedy całe mieszkanie cudownie pachnie cynamonem :)

    ReplyDelete
  13. uwielbiam ciasto marchewkowe! wypróbuję i Twoją wersję!
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  14. Zdjęcie jest przepiękne. A ciasto marchewkowe bardzo lubię!

    ReplyDelete
  15. wygląda przepysznie i muszę się z bólem przyznać, że nigdy nie robiłam, a tylko testowałam mojej znajomej Hayley jak mieszkałam w Uk;) czas się przekonać;)
    pozdrawiam:!)

    ReplyDelete
  16. Cieszę się że wróciłaś Misiu:-) Ciasto wygląda pięknie!

    ReplyDelete
  17. a mnie naszla ochota na kolejny weekend z ciastem marchewkowym....

    ReplyDelete
  18. czy ta polewa ma szanse wyjsc ze smietany 18%? czy bedzie za mało gesta? :)

    ReplyDelete
  19. Dorot: tak, jak najbardziej wyjdzie takze z 18 :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails