2011-06-21

Znak życia.

Wiem, że dawno mnie tu nie było. Dopiero po komentarzu przyjaciela "wiesz, napisz chociaż, że tramwaj Cię nie rozjechał" zdałam sobie sprawę z upływu czasu. Jeszcze chwilę (tydzień, maksimum dwa) mnie nie będzie, ale na pewno wrócę z nowymi przepisami. W ciągu ostatniego miesiąca odbyły się u mnie rewolucje kuchenne (z szuflad całkowicie zniknął m.in. biały cukier i biała mąka), o których koniecznie chcę Wam opowiedzieć.

Czerwiec to mój ukochany miesiąc z conajmniej trzech powodów. Pierwszy to obfitość zielonych szparagów, truskawek oraz pierwsze nieśmiałe (ale jakże już słodkie) czereśnie w warzywniaku.


Drugi to słońce, ciepło i pierwsze pikniki na plaży. W wolnej chwili bierzemy koc, pudełko z czymś smacznym (naleśniki z truskawkami, grillowane szparagi, kanapki z hummusem i rzodkiewką), wsiadamy na rower i pędzimy nad morze. U rybaków kupujemy wędzonego halibuta i rozkoszujemy się chwilą spokoju.

Gryczano - kukurydziano - owsiane naleśniki nadziewane kokosowym twarożkiem z pierwszymi 
kaszubskimi truskawkami w wersji piknikowej / take away :)

Trzeci powód (i nie ostatni) to czerwone pola pełne maków i słodki zapach kwitnących jaśminów, który sprawia, że nawet zwykły wieczór staje się magiczny.



Dzisiaj będzie bez przepisu, ale żeby wynagrodzić Wam choć odrobinę długie czekanie na kolejny wpis zapraszam na truskawkowo - szparagowy fotoreportaż. Czyli mój kulinarny czerwiec w wielkim skrócie.


Sezon na truskawki jest tak krótki, że zazwyczaj nie zdążę dojść do momentu, kiedy wystarczająco najem się świeżych i mogę przerzucić się na przetwory i różne truskawkowe eksperymenty. Po miseczkach pełnych truskawek polanych jogurtem naturalnym, przychodzi czas na różnorodne naleśniki, a ostatnio także gofry, dzięki wypożyczonej od przyjaciół gofrownicy. 
Powyższe to gofry amarantusowo - miodowe, a podałam je z truskawkami i sosem miodowo - cytrynowo - miętowym :) 

 
Ciasta, którego nie może zabraknąć latem - drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. Tym razem inne - po paru próbach udało mi się dopracować przepis na drożdżówkę z mąki orkiszowej razowej z owsianą kruszonką.


Muffinki migdałowo - truskawkowe na maślance. Szybko i prosto, ale smacznie, bo muffinki wyszły bardzo wilgotne.


Klasyka czyli tarta (tym razem razowa z dodatkiem mąki gryczanej), krem pâtisserie i świeże truskawki.



Zielony przebój czerwca to szparagowe lasagne oraz tagliatelle z mascarpone, szparagami i grillowanym łososiem. P. oraz mojej mamie do gusty przypadły szparagi zapiekane w kokilkach z szynką parmeńską, które znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. Przepis bardzo wygodny, bo łatwy do przerobienia na wersję dietetyczną. Zamiast kremówki można użyć śmietanki 12% lub nawet mleka 0%, można pominąć ser lub dodać fety light, a kokilki wciąż pozostają bardzo smaczne.
Szparagi już się niestety kończą, ale na pocieszenie widziałam w warzywniaku pierwsze pękate woreczki z bobem :)

10 comments:

  1. Wspaniale letnie smaki i migawki! :)
    Cukru nie uzywam juz od dawna (w zamian fruktoza/nektar z agawy/nektar z kokosu/miod) a biala make tylko chlebowa, zazwyczaj jako dodatek do pieczywa mieszanego. I uwazam, ze mozna bez problemu wyczarowac pyszne wypieki i dania.
    Milego letniego smakowania!:)

    ReplyDelete
  2. cudne ujęcia... Wracaj już, czekamy :)

    ReplyDelete
  3. Fantastyczne rzeczy robisz z tych czerwcowych cudów ;)
    A przy okazji naprawdę piekne fotografie!

    Też bym musiała zrobić małą rewolucję w mojej diecie, chyba udało Ci się troszkę mnie zmotywować :))

    pozdrawiam ciepło, czerwcowo!

    ReplyDelete
  4. Mmmmm. Chętnie poznałabym przepis na tą drożdżówkę :D

    ReplyDelete
  5. Piękny Post!!! Biorę Wszystko, ale uczta, ale rozpusta! Chyba pęknę :) Przesmacznie pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  6. piękne zdjęcia... zjadłabym kawałeczek takiej tarty z truskawkami, albo to szparagowe lasagne... pozdrawiam!

    ReplyDelete
  7. No no, wiesz o co chodzi w kalendarzu! :) Jak sie tak spojrzy na czerwiec mozna nawet przymknac oko na jego dosc mizerna wersje - jak ja mam akurat. No i wracaj, wracaj juz!

    ReplyDelete
  8. Jak cudownie.. :)
    Czekam na przepisy!
    Pozdrawiam gorąco!

    ReplyDelete
  9. Absolutnie wspaniały czerwiec! Dla nas taki cudowny był maj. Nie mogę się napatrzeć na te szparagi i truskawki i nie mogę przeboleć, że zawsze marnujemy czerwiec z powodu jakiejś głupiej sesji:)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails