Jeszcze jedno ciasto dla duszy i dla ciała - z homeopatyczną ilością cukru (słodkość swoją zawdzięcza bananom, które powinny być dojrzałe - najlepiej z brązowymi plamkami na skórce) i mąką pełnoziarnistą. Połączenie banana z kokosem to klasyka, myślę, że nie trzeba go reklamować :) Ciasto jest bardzo wilgotne, zaledwie lekko słodkie, ale dzięki temu nie jest mdłe. Zachowuje świeżość przez conajmniej 4 dni, przygotowanie jest szybkie i banalne. Idealne do zapakowania do pudełka - co też często robimy i zabieramy je ze sobą na lekcje i warsztaty. Polecam!
Pełnoziarniste ciasto bananowo-kokosowe
mokre składniki:
4 dojrzałe duże banany (5 do 6 małych)
2 jajka
150g miękkiego masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
50g ciemnego cukru muscovado
suche składniki:
300g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g wiórek kokosowych
szczypta cynamonu i goździków
1. Wyłóż okrągłą formę o średnicy 28cm papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp otrębami pszennymi. Nagrzej piekarnik do temp. 190°C.
2. Zmiksuj blenderem lub malakserem mokre składniki. Wymieszaj dokładnie suche składniki. Do mokrych dodaj suche i mieszaj tylko aż się połączą (mogą zostać niewielkie grudki). Wylej do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut. Tester włożony w środek ciasta powinien być suchy. Jeśli ciasto będzie się rumienić za mocno, przykryj je folią. Smacznego!
2010-04-18
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wypróbuję, dzięki. Może mi podpowiesz: jeśli użyję mąki pełnoziarnistej self-raising (czyli od razu z proszkiem), to chyba nie muszę już dodawać proszku, tylko sodę? A może nawet sody nie trzeba?
ReplyDeleteMyślę, że na pewno nie potrzeba proszku, ewentualnie pół-łyżeczki sody... ale gdybym piekła sama używając self-raising flour to bym przy pierwszym podejściu zrezygnowała i z sody i z proszku. Wolę mniej wyrośnięte ciasto, ale bez metalicznego posmaku, który pojawia się, gdy jest sody/proszku za dużo.
ReplyDeletePozdrawiam ciepło :)
Uwielbiam bananowe ciasta i chlebki. Z mąką pełnoziarnistą jeszcze nie próbowałam, ale na pewno jak się nadarzy okazja, to upiekę, bo zapowiada się wyśmienicie.
ReplyDeleteDziękuję:-))
ReplyDeletejedno z moich ulubionych :) Ostatnio dodaje maki z quinoi (nie wiejej niz 1/4). MUsze koniecznie sprobowac z wiorkami.
ReplyDeleteciasta z mąką pełnoziarnistą uwielbiam, pycha!
ReplyDeleteto musi być pychota - tez uwielbiam takie ciasta :) Na pewno skorzystam z przepisu :)
ReplyDeleteMasz rację, takiego zestawu smaków nie trzeba reklamować. Broni się samo- na pewno jest przepyszne!
ReplyDeleteta słodycz bananów brzmi pysznie
ReplyDeleteWłaśnie zjadłam drugi kawałek. Nie urosło zbytnio, ale to nic:-)
ReplyDeleteDzięki jeszcze raz.
Zrobiłam, jest doskonałe :D
ReplyDelete