2009-11-30

Muffinki pomarańczowe z orzechami włoskimi i polewą z białej czekolady



Uff... co za wspaniały weekend. Zabiegany, ale bardzo pozytywnie zabiegany. Dopiero teraz - wróciwszy z milongi - znalazłam chwilę, by zerknąć na bloga i spełnić obietnicę dotyczącą przepisu na muffinki pomarańczowe z orzechami włoskimi i białą czekoladą. Będzie to mój jedyny wkład do Cytrusowego Weekendu... chociaż marzyłam o zrobieniu conajmniej 7 innych cytrusowych przysmaków. Jako tancerka i nauczycielka tanga najwięcej czasu paradoksalnie mam w poniedziałki rano (a raczej około południa) i w tygodniu przed południem. Najbardziej zapracowany jest weekend i wieczory i po prostu zabrakło mi czasu na cytrusowe szaleństwa (chociaż udało mi się popełnić dwa pyszne chleby - jeden poszedł w ręce przyjaciół, drugi częsciowo został rozdany, częsciowo już zjedzony ;) ).
Tak czy siak - z lekkim opóźnieniem (wszak jest po północy i teoretycznie jest już poniedziałek) chciałam podzielić się przepisem na muffinki. W wersji podstawowej bez polewy są idealne na śniadanie ze szklanką mleka, w wersji z polewą z białej czekolady zamieniają się w elegancki deser. Muffinki pachną i smakują świątecznie i coś czuję, że niedługo pojawią się także w Tango Cafe, zapraszam :)

Muffinki pomarańczowe
z orzechami włoskimi i polewą z białej czekolady
(zainspirowane przepisem na muffinki pomarańczowe z  książki Ultimate Muffin Cookbook autorzy: Bruce Weinstein Mark Scarbrough)

Składniki mokre:
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
1 mały jogurt naturalny (125g)
85g masła, roztopionego i ostudzonego
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych (ok. 6min. w 200°C)


Składniki suche:
240 g (2 1/4 szklanki) mąki
185g (3/4 szkllanki) cukru
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
szczypta cynamonu

Polewa:
100g białej czekolady dobrej jakości

Przepis na około 12 muffinek standardowej wielkości (około 5cm średnicy).

1. Wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki.
2. Nagrzej piekarnik do 200°C, kratka do pieczenia powinna się znajdować pośrodku. Przygotuj blaszkę na muffinki - wyłóż papilotkami albo kawałkami papieru do pieczenia.
3. W drugiej misce dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.
4.
Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj szybko i delikatnie, o tyle by sie połączyły. Nie mieszaj za długo! Natychmiast wypełnij formę ciastem (moja forma jest dość płaska i wypełniłam ją do brzegów, a nie do zwyczajowej 3/4 wysokości). Piecz przez 22 minuty, aż muffinki się zaokrąglą i zarumienią. Muffinki są gotowe kiedy tester (szpikulec) jest czysty albo prawie czysty (może być lekko wilgotny). Ostudź muffinki przez 10 minut zanim wyjmiesz je z formy.
5. Posiekaj czekoladę i włóż do małego garnka / rondla. Umieść go nad drugim większym garnkiem z wrzącą wodą. Ważne: garnek z czekoladą nie może dotykać gotującej się wody. Rozpuść czekoladę mieszając drewnianą łyżką lub gumową łopatką. Posmaruj muffinki roztopioną czekoladą (użyłam zwykłej łyżki). Smacznego! 


2 comments:

  1. Niedawno wyjęłam je z pieca, i jak tylko polałam wszystkie czekoladą, to momentalnie spałaszowałam 2 na raz, są rewelacyjne, robiłam na mące pełnoziarnistej, mmm... Połączenie: pomarańcze + orzechy + biała czekolada jest wspaniałe!:)

    ReplyDelete
  2. Bardzo się cieszę!!! :) Smacznego!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails