Dni zauważalnie zaczęły się skracać i jesienne szarości, mgły i chłód dotarły w końcu także i do Budapesztu. Chodzę po sklepach i rozglądam się za foremkami do wycinania pierników (wymyśliłam sobie aniołki), obmyślałam grudniowe menu do kawiarni i ofertę świąteczną... W mojej ulubionej angielskojęzycznej księgarni zatapiam się w lekturze Bożonarodzeniowego wydania Good Food, przeglądam książki kucharskie i nie mogę się zdecydować, które z nich umieścić w liście do Św. Mikołaja (rodzinna tradycja - nie do ominięcia).
Wczoraj doszła do mnie wspaniała przesyłka - pełna herbat i świątecznych akcentów, prosto od mojej mamy. Słodka gruszka, Sencha cynamonowa gwiazda, Przysmak Św. Mikołaja, Sencha bananowa, Rooibos czekoladowy... Pachnie świętami prawda?
W domu roznosi się zapach cynamonu i jabłek... Upiekłam szwedzkie cynamonowe bułeczki (kanelbullar) i zaczęłam testować różne szarlotki w poszukiwaniu tej ulubionej, mojej. Przepis na bułeczki pochodzi z blogu Liski (dziękuje!). Został on odrobinę zmodyfikowany przeze mnie, gdyż zamiast kardamonu, którego akurat nie miałam użyłam przyprawy piernikowej, a także zwiększyłam ilość cynamonu. Bułeczki w przepisie Liski są pod nazwą kardamonowe, jednak ja znam je jako cynamonowe - kanelbullar i takiej nazwy użyłam. Zdecydowanie najsmaczniejsze są świeże, prawie prosto z pieca ze szklanką mleka (wersja P.) lub senchą cynamonowa gwiazda (wersja moja). Na drugi dzień zrobiłam z nich pudding i spisały się nie gorzej niz croissanty. Mam jeszcze jeden przepis na bułeczki cynamonowe, a także jeden na bułeczki szafranowe - prosto ze Szwecji - obiecuję wypróbować wkrótce. :)
Kanelbullar (Szwedzkie bułeczki cynamonowe)
12 sztuk
1 łyżka cukru
1/4 szkl (50 ml) ciepłej wody
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
200 ml mleka
1 łyżka śmietany
100 g masła
450 g mąki (ok. 3 szklanek)
120 g cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do pierników lub kardamonu
Do posypania:
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
3 łyżki cukru + 2 łyżeczki cynamonu - wymieszane razem
Do posmarowania:
1 jajko plus 1 łyżeczka wody
płatki migdałów i cukier brązowy (użyłam demerara)
1. W miseczce wymieszaj łyżkę cukru, ciepłą wodę i drożdże. Odstaw na kilka minut aż zacznie bąblować (ok. 10 minut).
2. W rondelku wymieszaj mleko, śmietanę i masło. Podgrzej aż masło się roztopi. Odstaw by ostygło. Po ostygnięciu połącz z mieszaniną z drożdżami. W osobnej dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i przyprawę do piernika. Połącz z mokrymi składnikami i zagnieć ciasto (można mikserem). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
3. Nagrzej piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkuj na prostokąt wielkości 40 x 45 cm. Posmaruj go masłem, posyp mieszaniną cukru i cynamonu. Zwiń jak roladę, cynamonowo-cukrową warstwą do środka. Roladę pokrój na kawałki grubości 3,5 cm. Kawałki (wyglądające jak ślimaki) ułoż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj resztką masła. Odstaw do wyrośnięcia na 30-60 minut w ciepłe miejsce (bułeczki urosną tylko odrobinę).
4. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika posmaruj je z wierzchu jajkiem z wodą (użyj pędzelka), posyp brązowym cukrem i płatkami migdałów. Piecz ok. 25 minut, aż będą koloru ciemnozłotego.
2009-11-21
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Krok po kroku , krok po kroczku , najpiekniejsze w całym roku - ida Swieta .....
ReplyDeleteNa pewno popełnię coś z Twoich kulinarnych śiwatecznych szaleńst :)
Witaj Misiu! :) Trafiłam tu przez przypadek i bardzo mi się podoba :) Zazdroszczę zimowych herbatek, a od cynamonu jestem uzależniona, więc i Twoje bułeczki powodują u mnie wzmożoną pracę ślinianek :) Pozdrawiam!
ReplyDeleteWitaj :) Bardzo mi miło, że podoba Ci się na moim blogu. Twój oglądałam z zachwytem - zdjecia marzenie, może kiedyś uda mi się dorównać Twoim. A i przepisy super - swoja droge - o torcie Sachera myślę o jakiegoś czasu, tylko szukałam dobrego przepisu. Wyjdzie na to, że wypróbuję Twój. :)
ReplyDeletePozdrawiam!