2010-11-14

Słoneczna tarta na pochmurny dzień.


Słoneczna tarta lub tartaletki.
Pyszne kruche ciasto, kremowe nadzienie z ricotty i brzoskwinie.*
W sam raz na listopadową niedzielę. 

*Nie przepadam za owocami z puszki, ale od czasu do czasu im wybaczam (głównie dużą ilość dodatkowego cukru) - szczególnie w pochmurny, deszczowy dzień, kiedy nie mam siły, by wyjść do warzywniaka po "prawdziwie" owoce.



Tarta brzoskwiniowa z ricottą

Przepis na jedną dużą tartę o średnicy 28cm (forma najlepiej z wyjmowanym dnem lub odpinaną obręczą) lub 6 tartaletek o średnicy 10-11cm.

Ciasto kruche:
300g mąki
50g cukru pudru
szczypta soli
150g masła
2 żółtka
2 – 3 łyżki zimnej wody w razie potrzeby

Przesiej na czysty blat mąkę, a na nią cukier puder i szczyptę soli. Dodaj masło i połącz składniki rozcierając je w palcach lub siekając je nożem. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto formując z niego kulę. Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo, ponieważ po upieczeniu będzie nie kruche a gumowate. Połóż kulę ciasta na posypanym mąką blacie i uklep ją dłońmi, nadając jej kształt grubego placka, a następnie owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na posypanym mąką blacie lub pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Formę na tartę posmaruj masłem. Wyłóż ciastem formę tworząc rant. Wstaw na 30 minut do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem) i podpiecz ciasto przez ok. 12 minut z fasolkami/cermicznymi kulkami,a następnie 7 minut bez fasolek. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia. Piekarnik pozostaw włączony, zmniejsz temperaturę do 180°C (165°C z termoobiegiem)

Nadzienie:
250g ricotty
80g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z ½ cytryny
2 jaja

+ puszka brzoskwiń w syropie

Wszystkie składniki nadzienia zmiksuj razem. Odsącz brzoskiwnie z syropu. Na podpieczonym spodzie wyłóż brzoskwinie, zalej masą z ricotty i jajek. Wstaw do piekarnika (temp. 180°C,165°C z termoobiegiem) na najniższą kratkę i piecz przez 45 - 50 minut aż całość nabierze złotego koloru.

16 comments:

  1. Ona naprawdę jest słoneczna! :)
    Piekne zdjęcia:)

    ReplyDelete
  2. Właśnie taka tarta chodzi mi po głowie... Nawet ciasto robię niemal identyczne!

    Dzięki za inspirację :)

    ReplyDelete
  3. Bardzo apetyczna i efektowna, a w sumie nietrudna w wykonaniu.

    ReplyDelete
  4. Faktycznie te brzoskwinie wyglądają jak słoneczka :)

    ReplyDelete
  5. Śliczna tarta :) A jakiej formy do niej używasz?

    ReplyDelete
  6. z pewnością idealna.
    nadaje się bez dwóch zdań. te brzoskwinie wyglądają jak takie małe słoneczka na każdym kawałku wypieku...

    ReplyDelete
  7. Wspaniała tarta! na wszelkie niedziele i na dobry humor.
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  8. Piękne, rumiane, słoneczne - o to chodzi jesienią :).

    ReplyDelete
  9. O! Z tego co mi wiadomo, juz wkrotce zostane obdarowana opakowaniem ricotty, wiec wiem juz, co z niej przygotuje! :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  10. O tą malutką z ostatniego zdjęcia (śliczne zdjęcia!) biorę bez pytania :)

    ReplyDelete
  11. Urzekła mnie Twoja tarta :)
    a brzoskwienie z puszki jem czasem na poprawienie nastroju...

    ReplyDelete
  12. Znowu zbiorowo odpowiadam wielkim DZIĘKUJĘ :)
    Cieszę się, że Was zainspirowałam :)

    ReplyDelete
  13. Karolina: użyłam formy do tart z wyjmowanym dnem o średnicy 28cm, ale spokojnie możesz zrobić ją w klasycznej tortownicy z odpinaną obręczą.

    ReplyDelete
  14. Wypróbowałam! Rewelacja :) zapraszam zobaczyć jak wyszła - http://nakrytystoliczek.blogspot.com/2013/03/tarta-z-serkiem-ricotta-i-brzoskwiniami.html :) Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za inspirację! :)

    ReplyDelete
  15. Szukałam przepisu na wykorzystanie ricotty do tarty i wujek Google zaprowadził mnie tutaj. I tartę popełniłam, tylko z małą zmianą. W trakcie szykowania nadzienia postanowiłam zamienić brzoskwinie na jagody.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails