2010-08-06
Kurki - odsłona druga. Tarta z kurkami.
Tarty słodkie piekę na zawołanie, uwielbiam zagniatanie ciasta, a potem wylepianie nim formy, a najlepiej foremek. Im więcej lepienia - tym lepiej :) Z tartami wytrawnymi mam mały problem - wypróbowałam z tuzin przepisów na kruche wytrawne ciasto i żaden specjalnie mnie nie przekonał. Klasyczne pâte brisée w większości przypadków wydaje mi się za tłuste, zwłaszcza jeśli marzę o tarcie w ramach lekkiego lunchu z sałatką. Próbowałam ciasta kruchego z mąki pełnoziarnistej, z oliwą zamiast masła, z dodatkiem ziół, z sezamem... były dobre, ale to wciąż nie to.
Tymczasem z nieba spadła mi Asia z Kwestii Smaku z przepisem na UWAGA - drożdżowe - ciasto na tartę. Niezaprzeczalnie jest to dla mnie odkrycie sezonu - ciasto Asi jest łatwe w przygotowaniu, plastyczne, nie za tłuste i co najważniejsze pyszne. Oryginalny przepis na tartę z kurkami zmodyfikowałam nieznaczenie - dodając więcej kurek, używając całej cebulki i dodając odrobinę świeżego tymianku także do samej tarty. Piekłam w tortownicy o średnicy 20cm, jednak na przyszłość użyłabym większej np. 22 - 24cm, bo ciasta spokojnie na taką tortownicę wystarczy, a będzie więcej nadzienia, czyli tego co Tygrysy lubią najbardziej.
Tarta z kurkami
oryginalny przepis z Kwestii Smaku, poniżej z moimi zmianami
Przepis na tartę o wielkości od 20cm (będzię wyższa z grubszym ciastem) do 24cm (trochę niższa, cieńsze ciasto). Tortownicę należy wysmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Drożdżowe ciasto do wytrawnej tarty:
200 g przesianej mąki
60 g masła, roztopionego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 torebka suszonych drożdży (7 g)
5 - 6 łyżek ciepłej wody
Nadzienie:
600 g kurek + 3 najładniejsze do dekoracji
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
1 łyżka masła
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 jajka
150 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka świeżego tymianku
100g sera żółtego - o łagodnym, nieco słodkawym smaku - użyłam goudy
1. Przygotuj ciasto:
W misce wymieszaj mąkę, roztopione masło, sól i drożdże.Wyrób ciasto dodając 5 - 6 łyżek ciepłej wody. Ręczne wyrabianie - 15 minut, mikserem - 10 minut. Rozwałkuj na placek większy o ok. 4cm niż średnica tortownicy i wyłóż nim dno i boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
2. Kurki dobrze wymyj i oczyść, dokładnie osusz najpierw na sitku, a potem przy użyciu papierowego ręcznika. Większe kurki pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, mieszając od czasu do czasu. Dodaj kurki i smaż na średnim ogniu ok. 10 minut aż cała woda / płyn / soki z kurek odparują. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Ostudź.
3. Piekarnik nagrzej do 200°C (180°C z termoobiegiem). Roztrzep jajka, odłóż 1/3, a resztę (2/3) wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Wyjmij tartę z lodówki i wstaw na 2 minuty do piekarnika. Na dno tarty wyłóż kurki, zalej masą z jajek i śmietany, posyp żółtym serem. Brzegi posmaruj odłożonym jajkiem, resztą skrop wierzch tarty.
4. Wstaw tartę do piekarnia i piecz przez 15 minut. Po tym czasie ułóż na środku tarty kurki odłożone do dekoracji i piecz przez kolejne 15 minut. Ostudź tartę i podawaj udekorowaną świeżym tymiankiem. Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
jestem pełna podziwu dla Twoich pomysłów!
ReplyDeleteJak od Asi to biorę w ciemno:-)
ReplyDeleteTylko skąd tutaj kurki brać?
Pozdrawiam i smacznego:)
Ola: dziękuję! :)
ReplyDeleteAtria C.: ja biorę z rynku, dwa razy w tygodniu jest o 6 rano co prawda, ale i kurki i inne cuda od rolników można dostać :)
od czasu jak odkryłam drożdżowe ciasto do tarty z przepisu z małej serii Konemanna robię praktycznie tylko takie. Chyba, że naciągnę męża na zagniatanie klasycznego kruchego, bo ja nie znoszę się babrać w cieście :) Tarta wygląda wyśmienicie!
ReplyDeletemmmmm,ale pysznosci zaserwowalas.....
ReplyDeletePozdrawiam :)
Pyyycha!
ReplyDeletewidziałam tę tartę u Asi i również bardzo mi się spodobała, mam zamiar ją w najbliższym czasie zrobić. o ile zdobędę kurki...
ReplyDeleteBrzmi ciekawie, dla mnie też spody są czasem zbyt ciężkie, a to może być dobra alternatywa.
ReplyDeleteUwielbiam kurki. Mają zapach i smak lata.
ReplyDeleteta tarta to po prostu niebo w gębie! kocham tarty- tylko u mnie prócz mnie nikt ich nie je :-(a szkoda!
ReplyDeletewłaśnie zjadłam pierwszy kawałek tarty na drożdżowym spodzie-u mnie to była tarta szpinakowa. Rewelacyjne ciasto-nie lubię francuskiego, kruche zawsze dla mnie za tłuste-a to IDEALNE.
ReplyDelete