2010-08-06

Kurki - odsłona druga. Tarta z kurkami.


Tarty słodkie piekę na zawołanie, uwielbiam zagniatanie ciasta, a potem wylepianie nim formy, a najlepiej foremek. Im więcej lepienia - tym lepiej :) Z tartami wytrawnymi mam mały problem - wypróbowałam z tuzin przepisów na kruche wytrawne ciasto i żaden specjalnie mnie nie przekonał. Klasyczne pâte brisée w większości przypadków wydaje mi się za tłuste, zwłaszcza jeśli marzę o tarcie w ramach lekkiego lunchu z sałatką. Próbowałam ciasta kruchego z mąki pełnoziarnistej, z oliwą zamiast masła, z dodatkiem ziół, z sezamem... były dobre, ale to wciąż nie to.

Tymczasem z nieba spadła mi Asia z Kwestii Smaku z przepisem na UWAGA - drożdżowe - ciasto na tartę. Niezaprzeczalnie jest to dla mnie odkrycie sezonu - ciasto Asi jest łatwe w przygotowaniu, plastyczne, nie za tłuste i co najważniejsze pyszne. Oryginalny przepis na tartę z kurkami zmodyfikowałam nieznaczenie - dodając więcej kurek, używając całej cebulki i dodając odrobinę świeżego tymianku także do samej tarty. Piekłam w tortownicy o średnicy 20cm, jednak na przyszłość użyłabym większej np. 22 - 24cm, bo ciasta spokojnie na taką tortownicę wystarczy, a będzie więcej nadzienia, czyli tego co Tygrysy lubią najbardziej.


Tarta z kurkami
oryginalny przepis z Kwestii Smaku, poniżej z moimi zmianami

Przepis na tartę o wielkości od 20cm (będzię wyższa z grubszym ciastem) do 24cm (trochę niższa, cieńsze ciasto). Tortownicę należy wysmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Drożdżowe ciasto do wytrawnej tarty:

200 g przesianej mąki
60 g masła, roztopionego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 torebka suszonych drożdży (7 g)
5 - 6 łyżek ciepłej wody

Nadzienie: 

600 g kurek + 3 najładniejsze do dekoracji
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
1 łyżka masła
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
2 jajka
150 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka świeżego tymianku
100g sera żółtego - o łagodnym, nieco słodkawym smaku  - użyłam goudy

1. Przygotuj ciasto:
W misce wymieszaj mąkę, roztopione masło, sól i drożdże.Wyrób ciasto dodając 5 - 6 łyżek ciepłej wody. Ręczne wyrabianie - 15 minut, mikserem - 10 minut. Rozwałkuj na placek większy o ok. 4cm niż średnica tortownicy i wyłóż nim dno i boki formy. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

2. Kurki dobrze wymyj i oczyść, dokładnie osusz najpierw na sitku, a potem przy użyciu papierowego ręcznika. Większe kurki pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, mieszając od czasu do czasu. Dodaj kurki i smaż na średnim ogniu ok. 10 minut aż cała woda / płyn / soki z kurek odparują. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Ostudź.

3. Piekarnik nagrzej do 200°C (180°C z termoobiegiem). Roztrzep jajka, odłóż 1/3, a resztę (2/3) wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem. Wyjmij tartę z lodówki i wstaw na 2 minuty do piekarnika. Na dno tarty wyłóż kurki, zalej masą z jajek i śmietany, posyp żółtym serem. Brzegi posmaruj odłożonym jajkiem, resztą skrop wierzch tarty.

4.  Wstaw tartę do piekarnia i piecz przez 15 minut. Po tym czasie ułóż na środku tarty kurki odłożone do dekoracji i piecz przez kolejne 15 minut. Ostudź tartę i podawaj udekorowaną świeżym tymiankiem. Smacznego!

11 comments:

  1. jestem pełna podziwu dla Twoich pomysłów!

    ReplyDelete
  2. Jak od Asi to biorę w ciemno:-)

    Tylko skąd tutaj kurki brać?

    Pozdrawiam i smacznego:)

    ReplyDelete
  3. Ola: dziękuję! :)

    Atria C.: ja biorę z rynku, dwa razy w tygodniu jest o 6 rano co prawda, ale i kurki i inne cuda od rolników można dostać :)

    ReplyDelete
  4. od czasu jak odkryłam drożdżowe ciasto do tarty z przepisu z małej serii Konemanna robię praktycznie tylko takie. Chyba, że naciągnę męża na zagniatanie klasycznego kruchego, bo ja nie znoszę się babrać w cieście :) Tarta wygląda wyśmienicie!

    ReplyDelete
  5. mmmmm,ale pysznosci zaserwowalas.....
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  6. widziałam tę tartę u Asi i również bardzo mi się spodobała, mam zamiar ją w najbliższym czasie zrobić. o ile zdobędę kurki...

    ReplyDelete
  7. Brzmi ciekawie, dla mnie też spody są czasem zbyt ciężkie, a to może być dobra alternatywa.

    ReplyDelete
  8. Uwielbiam kurki. Mają zapach i smak lata.

    ReplyDelete
  9. ta tarta to po prostu niebo w gębie! kocham tarty- tylko u mnie prócz mnie nikt ich nie je :-(a szkoda!

    ReplyDelete
  10. właśnie zjadłam pierwszy kawałek tarty na drożdżowym spodzie-u mnie to była tarta szpinakowa. Rewelacyjne ciasto-nie lubię francuskiego, kruche zawsze dla mnie za tłuste-a to IDEALNE.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails