W serii 'moje ulubione tarty' nie mogło zabraknąć tart wytrawnych. Te, które pieczone są z dodatkiem custard (bez cukru i wanilii oczywiście) noszą nazwę quiche [wymowa: kisz]. Chociaż kojarzą się z kuchnią francuską, to ich pochodzenie jest niemieckie.
Czy słyszeliście kiedyś może o quiche Lorraine? Kruche ciasto + zapieczony custard z bekonem pochodzący z ongiś niemieckiego regionu Lothringen, przemianowanego na Lorraine po przejęciu władzy przez Francuzów. Samo słowo quiche wywodzi się z niemieckiego słowa 'kuchen' oznaczającego ciasto. Za quiche Lorraine zaproszę Was przy innej okazji (lubię tą tartę, ale zdecydowanie nie jest to moja ulubiona), dzisiaj zapraszam na mój ulubiony lekki obiad - quiche z wędzonym łososiem (najlepiej bałtyckim od sopockich rybaków :) ), młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Koniecznie z dużą ilością zielonej sałaty z winegretem.
Quiche z łososiem, młodymi ziemniakami i koperkiem
Salmon, dill and potato tart
Oryginalny przepis pochodzi z BBC Good Food.
300g gotowego kruchego ciasta (wolę przygotować ciasto sama, pâte brisée z poprzedniego postu nadaje się idealnie)
350g młodych ziemniaczków
300ml śmietanki (użyłam 22%, może też być kremówka jak i lżejsza 18%)
2 jajka
3 łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
skórka z 1 limonki
200g wędzonego łososia
1 białko (do posmarowania spodu tarty)
sól i świeżo zmielony pieprz
1. Nagrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż ciastem formę na tartę o średnicy 28cm. Ustaw kratkę w dolnej części piekarnika. Wyłóż tartę papierem do pieczenia i napełnij fasolą (lub specjalnymi ceramicznym kulkami do pieczenia tart). Piecz przez 10 minut, następnie wyjmij fasolki i papier i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i ostudź na kratce. Posmaruj spód oraz brzegi białkiem.
2. W międzyczasie obierz delikatnie młode ziemniaki lub po prostu dobrze je wyszoruj. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości (ok. 8 - 10 minut). Ważne jest by ich nie rozgotować. Odsącz, a gdy ostygną pokrój je i łososia na cienkie plasterki.
3. Przygotuj custard: w misce wymieszaj razem śmietankę, jajka, koperek, skórkę z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
Na dnie tarty rozłóż połowę ziemniaków, w wolne miejsce rozłóż kawałki łososia. Zalej połową custard, następnie rozłóż równomiernie resztę ziemniaków i łososia. Zalej pozostałym custard.
4. Piecz przez 25 minut, aż quiche się delikatnie zarumieni a custard zetnie. Ostudź na kratce przez 10minut przed wyjęciem z formy / krojeniem.
Podawaj w temperaturze pokojowej, z dodatkowym świeżym koperkiem (jeśli mamy), sałatą i dobrym różowym winem. Smacznego!
2010-04-08
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Dopiero co prezentowałam podobną u siebie:)Na młode ziemniaczki jako dodatek nawet bym nie wpadła.Ale skoro Misiu mówisz,że pycha to następnym razem przy okazji łososia popróbuje.Pozdrawiam:)
ReplyDeleteO tak, lubimy i jemy, dość często:-) chyba najczęściej quiche lorraine (tłumaczony czasem jako placek lotaryński).
ReplyDeleteRobię podobny quiche, ale bez zimniaczków. Bardzo chętnie wypróbuję Twoją wersję. Zaintrygował mnie ten dodatek.
ReplyDeleteSzarasia: Widziałam Twoja tarte - mamy takie samo naczynie :)
ReplyDeleteAnna Maria: Jesteś niezastąpiona - placek lotaryński to tłumaczenie idealne! Dziękuję :)
Lo: Mam nadzieję, że będzie przypadnie Ci do gustu :)
Pozdrawiam ciepło!
Hmmm, dopiero co znalazłam tego bloga i jestem zaskoczona, co najmniej 2/3 z tych przepisów często przygotowuję sama:) A jeśli o tę tartę chodzi - ja do niej dodaję jeszcze duuuuużo młodych porów i gałkę muszkatołową. A ziemniaczki raczej powoli duszę z porami (i zwykle zjadam połowę zanim je zużyję;)
ReplyDeletePozdrawiam!
Magdula