2009-11-16

Jej Wysokość Gruszka i Książę Orzech



Kocham gruszki - nawet bardziej niż jabłka. Uwielbiam je za kobiece kształty, piękny żółty kolor i soczystą słodycz. Połączenie gruszek z orzechami włoskimi należy do moich ulubionych. Gruszki, które znalazłam w Budapeszcie były piękne -  duże, soczyste i aromatyczne (chociaż to zazwyczaj mniejsze owoce są bardziej aromatyczne). Najlepsze orzechy włoskie, które jadłam także pochodzą z Budapesztu. Już od września/października na moim ulubionym rynku (który znajduje się wewnątrz przepięknej zabytkowej hali) - Vasarcsarnok - można kupić świeże orzechy włoskie. W odróżnieniu od tych pakowanych, są one złociste i nie mają ani śladu goryczy.
Muffinki gruszkowe z orzechami włoskimi są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.... a smak... doskonały. Są to najlepsze muffinki jakie do tej pory udało mi się upiec (przewyższają nawet czekoladowe muffinki Nigelli, które uwielbiam).
Muffinek gruszkowy z orzechami włoskimi, cynamonowa latte... i dobra książka. Najlepiej o gotowaniu, pełna opowieści. To mój sposób na ponury jesienny wieczór.


Muffinki gruszkowe z orzechami włoskimi
(zainspirowane przepisem na muffinki gruszkowe z  książki Ultimate Muffin Cookbook autorzy: Bruce Weinstein Mark Scarbrough)

Składniki mokre:
3 średnie gruszki (około 230g każda)
160g (3/4 szklanki) jasnego brązowego cukru
120g (1 szklanka) orzechów włoskich
1 duże jajko, rozbełtane, w pokojowej temperaturze
1 mały jogurt naturalny (150g)
60ml (1/4 szklanki) oleju roślinnego (używam oleju z pestek winogron)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki suche:
250g (2 szklanki) mąki
2 łyżki otrębów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru

Przepis na około 12 muffinek standardowej wielkości (około 5cm średnicy).

1. Składniki mokre:
Obierz i wydrąż gruszki. Używając blendera (miksera ręcznego) przygotuj puree z dwóch gruszek. Trzęcią pokrój na drobne kawałki. Do gruszek dodaj brązowy cukier, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 do 30 minut. (czas zależy od tego jak bardzo dojrzałe są Twoje gruszki, im bardziej, tym czas będzie krótszy). W międzyczasie posiekaj orzechy i upraż je w piekarniku przez około 5 do 7 minut.  Po upływie 15 - 30 minut, mieszając drewnianią łyżką, dodaj do gruszek jajko a następnie resztę

2. Nagrzej piekarnik do 200°C, kratka do pieczenia powinna się znajdować pośrodku. Przygotuj blaszkę na muffinki - wyłóż papilotkami albo kawałkami papieru do pieczenia.

3. Składniki suche:
W drugiej misce dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki.

4. Dodaj suche składniki do mokrych, wymieszaj szybko i delikatni, o tyle by sie połączyły. Nie mieszaj za długo! Natychmiast wypełnij formę ciastem (moja forma jest dość płaska i wypełniłam ją do brzegów, a nie do zwyczajowej 3/4 wysokości). Piecz przez 23 minuty, aż muffinki się zaokrąglą i lekko zbrązowieją. Muffinki są gotowe kiedy tester (szpikulec) jest czysty albo prawie czysty (może być lekko wilgotny). Pozwól muffinkom się ostudzić przez 10 minut zanim wyjmiesz je z formy.
Smacznego!


2 comments:

  1. takich pieknych gruszek jak w Budapeszcie niestety u nas nie ma .. no i te wspaniałe orzechy , których fanka tez jestem .....Spróbuję zrobic je ze skladnikow, które są u nas. Ciekawe czy udadzą sie ze zmniejszona iloscia proszku do pieczenia ?

    ReplyDelete
  2. Wydaje mi się, ze ciasto jest dość wilgotne i ciężkie i te dwie łyżeczki proszku są koniecznie, ale spróbować można :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails