tag:blogger.com,1999:blog-1956238904879088476.post2872625354316137702..comments2024-02-12T12:43:31.314+01:00Comments on Food Haven czyli Przystanek Jedzenie: Moje śniadania...Misiahttp://www.blogger.com/profile/13516440420001867999noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-1956238904879088476.post-8330719498594773742011-09-06T14:19:23.562+02:002011-09-06T14:19:23.562+02:00Dorot: dziękuję za ciepłe słowa :)
Już spieszę z w...Dorot: dziękuję za ciepłe słowa :)<br />Już spieszę z wyjaśnieniem możliwych powodów, dla których racuszki Ci nie wyrosły: <br />a) ciasto było za mocno wymieszane (wtedy uzyskujemy efekt gumowatej struktury)<br />b) smażyłaś na zbyt dużym ogniu / patelnia była za gorąca. po nałożeniu placuszków na patelnię one musza sie prawie całkowicie usmażyć na jednej stronie, przewrócenie na drugą stronę jest czynnością tylko symboliczną, by się zarumieniły. Jesli ogień jest duży to trzeba przewrócić je zanim ładnie wyrosną i się usmażą, bo inaczej się spalą. Nie wiem czy jasno to napisałam ale jakby co to pytaj :)<br />Ksylitol nie powinien wpływać na strukturę - też czasami robię z ksylitolem.<br />c) ciasto było za rzadkie - każda mąka inaczej chłodnie płyn, dlatego też nastepnym razem możesz zacząć od dodania 3/4 szklanki maślanki. I dodawania odrobiny więcej niz jest potrzeba. Ciasto jest o wiele bardziej gęste niż naleśnikowe, gęste jak kwaśna śmietana.<br /><br />Jeszcze jedna rzecz: moje racuszki są grubaśne, ale nie są mocno puchate jak klasyczne drożdżowe na białej mące, a to przez dodanie mąki razowej i płatków owsianych. <br /><br />Powodzenia, mam nadzieję, że następnym razem się udadzą :)Misiahttps://www.blogger.com/profile/13516440420001867999noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1956238904879088476.post-30485144731257952582011-09-06T09:46:57.220+02:002011-09-06T09:46:57.220+02:00Witam! wszystko na twoim blogu wygląda strasznie ...Witam! wszystko na twoim blogu wygląda strasznie zachęcająco,. wiec postanowiłam, ze od niego (i podobnych, oczywiscie) zaczne prace nad własnymi umiejętnosciami kucharskimi. W przypływie ambicji i dobrego humoru, stworzyłam wczoraj dla rodzicielki kolacje bazująca na znalezionych tu przepisach: najpierw makaron z dynią i wedzonym serem (jako niegotujący student makarony z sosami to podstawa mojej diety - założyłam, ze nie przewyższy znacznie moich zdolności :P), smoothies z mango i bananem i wyżej opisane placki. i wszystko wyszło pieknie, poza placuszkami właśnie. kompletnie nie urosły, ciasto przypominało konsystencją ciasto naleśnikowe, wiec wychdoząc z sytuacji obronną ręką niesmażyłam 10 owcianych naleśników :D <br />Niemniej jednak chciałabym wiedzieć z czego moze wynikać taka sytuacja - na fotkach masz piekne racuszki a moje rosły tylko w trakcie smażenia na pierwszej stronie, a po przerzuceniu wychodziło z nich płaskie, gumowate ciut, jajo. Mama od razu rzuciła, że na drożdżach trzeba, a nie na proszku, ale to nie jest dla mnie wyjaśnieniem sytuacji, skoro u Ciebie bez drożdży pieknie wyrosły. Dodam, że użyłwam ksylitolu zamiast cukru. Czy ktoś miał moze podobną sytuacje i wie co powinnam poprawić przy nastepnej próbie? :)dorothttps://www.blogger.com/profile/01571208978929547893noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1956238904879088476.post-29079000748704463342010-10-14T00:42:10.778+02:002010-10-14T00:42:10.778+02:00Dziękuję :) A placuszki muszę zrobić... dawno nie ...Dziękuję :) A placuszki muszę zrobić... dawno nie robiłam, a mam parę słoiczków domowych jagód i malin :)Misiahttps://www.blogger.com/profile/13516440420001867999noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1956238904879088476.post-27337129138019558562010-10-13T20:42:20.169+02:002010-10-13T20:42:20.169+02:00Swietne placuszki i smothie tez wysmienity. Czasam...Swietne placuszki i smothie tez wysmienity. Czasami chodzimy sobie na sniadanie zlozone z american pancakes i mango, passionfruit smoothie - podobna kompozycja - choc twoja znacznie zdrowsza!Pycha!arekhttps://www.blogger.com/profile/13747978841906526155noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1956238904879088476.post-16672683441206771812010-01-11T23:58:26.340+01:002010-01-11T23:58:26.340+01:00Misiu, do zobaczenia w Wawie zatem:)
Jak się spotk...Misiu, do zobaczenia w Wawie zatem:)<br />Jak się spotkamy, to już na pewno zadbam o to żebyś mnie kojarzyła - znaczy przedstawię się;-)<br />A tymczasem bedę tu do Ciebie zaglądać :) I już z niecierpliwością czekam na relacje z BA!<br />Uściski,<br />MartaMartanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1956238904879088476.post-83313560158308455952010-01-11T01:00:11.440+01:002010-01-11T01:00:11.440+01:00Anna Maria: wyobrażam sobie jak miło jest dostać t...Anna Maria: wyobrażam sobie jak miło jest dostać talerz pysznych placuszków z sosem jagodowym na śniadanie :) Moj P. co najwyżej serwuje mi herbatę / mate... ale jako, że jest chętny może go nauczę i pancakesów ;) Pozdrawiam ciepło!<br /><br />Marta: Witaj serdecznie :) Wydaje mi się, że kojarzę Cię... jaki mały ten świat - i tangowy i blogowy... Już niedługo będę relacjonować kulinarnie nasz wyjazd do Buenos ;) Pozdrawiam i do zobaczenia na milondze! (od czerwca jesteśmy na stałe w Polsce, miejsca dokładne jeszcze się ważą)Misiahttps://www.blogger.com/profile/13516440420001867999noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1956238904879088476.post-6498837498096704872010-01-11T00:14:13.109+01:002010-01-11T00:14:13.109+01:00Hej Misiu!
Trafiłam na Twój śliczny blog zupełnie ...Hej Misiu!<br />Trafiłam na Twój śliczny blog zupełnie przez przypadek, ale szybko zorientowałam się, że znam Cię z widzenia!:) Niestety, nie dane nam było się poznać, ale widywałam Cię na... mej ulubionej warszawskiej milondze czyli CIFie :) Może kojarzysz taką niewielką blondynkę...<br />Pozdrawiam serdecznie z zaśnieżonej Wawy!<br />MartaMartanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1956238904879088476.post-82613922901956636622010-01-10T19:07:39.245+01:002010-01-10T19:07:39.245+01:00Pancakes z borówkami amerykańskimi na maślance to ...Pancakes z borówkami amerykańskimi na maślance to jedna z moich ulubionych rzeczy pod słońcem:-) Mój mąż też początkowo dodawał borówki do ciasta, a teraz robi z nich sos. Jedliśmy wczoraj. Jest to też śniadanie, które zawsze przyrządza dla mnie w moje urodziny.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06174641202546306052noreply@blogger.com